Welk tuingereedschap heb je nodig?

Tuinieren is een populaire hobby en een heerlijke activiteit om tot rust te komen. Van beginnende tuinier tot ervaren professional, we delen allemaal de liefde voor tuinieren. Het brengt je in contact met de natuur en het geeft veel voldoening om je tuin te onderhouden. Maar waar begin je? En welke essentieel tuingereedschap heb je absoluut nodig om je tuin goed te kunnen onderhouden? Natuurlijk hoef je niet al het gereedschap te hebben om je tuin te verzorgen, maar er zijn wel een aantal tools die je absoluut moet hebben om voor een betaalbaar bedrag een mooi resultaat te kunnen creëren.

Wat doe je in je tuin?

Om te weten welk essentieel tuingereedschap jij absoluut moet hebben om je eigen tuin te onderhouden, is het belangrijk om te weten welke hoofdbezigheden je onderneemt in je tuin. Tuinonderhoud is op te delen in vier categorieën:

 • Snoeien
 • Bodemonderhoud
 • Gazononderhoud
 • Planten & verplanten

Snoeien

Je tuin onderhouden is erg belangrijk. Ongeacht hoe groot je tuin is, het heeft vast wel een buxus plant met kleine takjes, een boom met dikke takken of een heg. Als jij een verzorgde tuin wilt, moet je die bomen en planten snoeien met het juiste tuingereedschap! Niet alleen maak je hiermee je tuin een stuk netter, maar ook kan je dood hout weghalen. Dood hout kan namelijk een broedplek zijn voor schimmels en ziektes. Dit wil je niet in je tuin! Snoeien kan je het hele jaar doen, behalve als het hard vriest of erg heet is. Als het hard vriest en je gaat toch snoeien, dan bestaat de kans dat je schade aanricht. Als het erg heet is, dan kunnen de onderliggende blaadjes verbranden en snoei je eigenlijk voor niks. Gebruik dus je gezonde verstand als je wilt gaan snoeien!

Close up van handen die een heggenschaar vasthouden tegen een achtergrond van een heg.

Wat is het juiste tuingereedschap heb je nodig om te snoeien? Dit is afhankelijk van het type bosschage wat jij in je tuin hebt staan natuurlijk, maar over het algemeen zijn de volgende stukken gereedschap aan te raden:

 • Heg: voor een heg heb je een heggenschaar nodig.
 • Takken en planten: voor kleine planten en dunnere takken is een snoeischaar voldoende om de klus te klaren. Voor dikkere takken heb je een takkenschaar nodig. Met enkel een snoeischaar kom je heel moeilijk door de dikkere takken heen.
 • Buxus: een buxus onderhoud je het beste met een goede buxusschaar.
 • In de hoogte: als je een ervaren tuinman of -vrouw bent, voel je je wellicht comfortabel om de hoogte in te gaan. Ik raad voor dit soort klussen telescopisch tuingereedschap aan zoals een telescopische heggenschaar. Dat is pas handig tuingereedschap!
 • Zwaar snoeiwerk: kleinere struiken, bomen of hagen zijn goed handmatig te snoeien. Als je klaar bent voor het zwaardere werk of je hebt een royale tuin, dan is het het waard om te investeren in elektrisch aangedreven tuingereedschap.

Bodemonderhoud

Met mos begroeide stenen muur

Met bodemonderhoud wordt voornamelijk het weghalen van mos, afval en onkruid bedoeld. Niemand vindt het leuk om dit soort klusjes te klaren, maar toch moet het gebeuren als jij een verzorgde tuin wilt! Voor het weghalen van onkruid zijn er heel veel opties beschikbaar waar jij uit kunt kiezen.

 • Handmatig: je kunt ervoor kiezen onkruid handmatig weg te halen zonder gereedschap. Als je een kleinere tuin hebt, is dit een prima optie. Voor grote tuinen kan dit erg arbeidsintensief uitvallen en wil je wellicht investeren in gereedschap om de klus wat draaglijker te maken.
 • Onkruidsteker: met een onkruidsteker maak jij het jezelf al een stuk makkelijker. Met dit stuk gereedschap haal jij efficiënt onkruid weg.
 • Onkruidbrander: een onkruidbrander is snel en doeltreffend. Ook maak je hiermee geen gebruik van chemische middelen en dus is het een aantrekkelijke optie om onkruid weg te halen. Let wel op. Als je onkruid zich voornamelijk tussen het gras bevindt, is het niet aan te raden een onkruidbrander te gebruiken.
 • Verticuteermachine: heb je een grote tuin? Dan is een verticuteermachine aan te raden. Een verticuteermachine haalt snel mos en dood gras uit de tuin, en het belucht het gazon zodat er nieuw leven in geblazen wordt.

Voor welke manier jij ook kiest, het is erg belangrijk om consistent onkruid, afval en mos te elimineren uit je tuin. Door je bodem goed te verzorgen wordt de lucht-, water- en voedselopname van het gazon aanzienlijk verbeterd. Dit zorgt weer voor een prachtig gazon!

Gazononderhoud

En dan nu het gazon. Om een mooi gazon te krijgen is het aan te raden je gras minimaal drie keer per jaar te bemesten. Eerst een keer in de lente, nogmaals in de zomer en tot slot in het najaar zodat je tuin de winter door kan komen. Je eigen tuin bemesten kan je handmatig doen, maar het kan ook met een strooiwagen. Een groene grasmat blijft niet groen zonder water. Daarom is het regelmatig bewateren tijdens droge periodes erg belangrijk om je gazon groen te houden.

Zo behoud je een mooi groen gazon, maar je wilt het natuurlijk ook kort en netjes houden. Hiervoor heb je een grasmaaier nodig. Voor kleinere tuinen is een handmatige grasmaaier aan te raden. Heb je een grotere tuin? Dan is een robotmaaier dé ideale uitkomst. Ook voor senioren kan een robotmaaier erg gunstig zijn. Is je gazon rechthoekig of zitten er ook moeilijke hoeken tussen? Indien er rondingen in je gazon zitten, dan heb je ook een grasschaar nodig. Hiermee pak je de gedeeltes mee die je met de grasmaaier moeilijk bereikt.

Als de herfst weer om de hoek komt kijken, dan knipper je een paar keer met je ogen en je gazon ligt vol met bladeren. Dit zorgt voor prachtige plaatjes (als je fan bent van de herfstkleuren), maar je wilt natuurlijk ook van die blaadjes af. Je kunt wachten op een flinke storm die hopelijk de blaadjes je tuin uitblaast, maar je kunt het ook zelf initiëren! Voor het weghalen van blaadjes en grasresten in een kleinere tuin raden wij een gazonhark aan. Heb je een groter oppervlak en wil je er wat sneller doorheen? Dan raad ik een goede bladblazer aan. Met een bladblazer kan je klein en groot afval rondom je huis makkelijk verzamelen op één plek om het vervolgens op te ruimen. Naast de bladblazer is ook de bladzuiger erg effectief. Een bladzuiger met ingebouwde versnipperaar versnippert direct het afval wat het opzuigt en verzamelt het in een opbergzak die jij makkelijk kunt weggooien.

Planten & verplanten

Tuinschepje

Je tuin is niet compleet zonder planten. Tenzij je een tegelparadijs hebt natuurlijk (niets mis mee overigens!). Planten en verplanten gaat het eenvoudigste met goed gereedschap. Om je nieuwe aanwinst te gaan planten of een bestaande plant te verplanten moet je eerst een gat graven. Voor een klein plantje is dit goed te doen met een kleine tuinschep. Veel grond hoef je niet te verplaatsen, dus zwaar gereedschap heb je dan echt niet nodig. Echter bij grotere planten of zelfs bomen heb je een goede schop nodig. Voor het egaliseren van de grond nadat de plant in de grond zit kun je gebruik maken van een hark. Harken zijn er in diverse breedtes. Ga na hoeveel grond jij van plan bent te verplaatsen en stem daar je aankoop op af.

Lekker tuinieren!

Dus vraag jezelf of jij gereedschap nodig hebt om te snoeien, voor bodem- en gazononderhoud en om te planten en verplanten. Nu je weet wat je nodig hebt om je tuin op orde te maken is het tijd om aan de slag te gaan. Succes!

Onze auteur
Jesper Jongman
Jesper Jongman

In mijn vrije tijd houd ik ervan om lekker te sporten, speel ik graag gitaar, heb ik plezier in koken en ben ik geen vreemde op het gebied van doe-het-zelven. Waarom schrijf ik artikelen? Ik wil dat mensen de waarheid weten en zo goed mogelijk geïnformeerd zijn voordat ze producten kopen, zodat ze kunnen zien of het aan hun behoeften voldoet. Ik wil voorkomen dat mensen een miskoop begaan en ze direct aan het juiste product helpen. Hiervoor voer ik uitgebreid onderzoek uit naar het gereedschap waar ik over wil schrijven en ontdek ik wat de betere modellen op de markt zijn!

Pagina overzicht

Gerelateerde artikelen
Recente reviews