Welk gereedschap gebruikt een timmerman?

Een timmerman. Iedereen kent het beroep. Veel van ons wilde het waarschijnlijk vroeger als kind al worden. Anderen zijn het ook daadwerkelijk geworden en sommige kwamen er later achter dat ze beschikken over twee linkerhanden. Maar hoe capabel je bent, lekker klussen in huis vinden we allemaal leuk en daarom hebben we gereedschap nodig zodat we ons allemaal kunnen voelen als een timmerman. Maar welk gereedschap gebruiken timmermannen eigenlijk? Een breed arsenaal aan gereedschap is nodig zodat elke klus geklaard kan worden. De hamer en spijkers kennen we natuurlijk allemaal. Maar wat voor gereedschap gebruikt deze ervaren vakman nog meer? Lees hier welk gereedschap gebruikt wordt door timmermannen!

Zagen van elk formaat

Een timmerman werkt veel met hout. Dat weten we. Dan mogen goede en veilige zagen natuurlijk niet ontbreken. Geen timmerman overleeft een dag zonder een zaag bij zich te dragen. Kleine handzagen of krachtige elektrische zagen zijn nodig om het hout op de juiste maat te zagen. Voor het kleine zaagwerk is een handzaag of figuurzaag geschikt. Denk hierbij aan het zagen van kleinere, dunnere planken. Dikker hout vereist wat zwaarder gereedschap. Een cirkelzaag, lintzaag of een decoupeerzaag is dan geschikt. Natuurlijk is niet iedere zaag nodig en niet iedere timmerman heeft alle zagen. Als jij een zaag zoekt, ga dan goed na waarvoor je de zaag wilt gebruiken en stem daar je aankoop op af!

Schuurgereedschap

Hout moet geschuurd worden. Hoe kan een timmerman dit goed doen zonder schuurpapier, schuurmachines, schaafapparaten of een blokschaaf? Voor degene die met hout werken, is het een bekend probleem. Splinters! Ruw hout moet spiegelglad geschuurd worden en dat kan alleen met het juiste gereedschap. Werk je met grotere oppervlakten? Dan wordt er vaak met een elektrische schuurmachine gebruikt want je wilt niet alles met de hand doen. Voor kleinere plekken kan een timmerman een blokschaaf gebruiken.

Schroevendraaiers & boormachines

Timmerman die een gat in een stuk hout boort.

Natuurlijk heeft een goede timmerman altijd schroevendraaiers en een boor bij zich. Hoe draai je anders kruiskopschroeven of gewone schroeven in het hout? Als een timmerman weet dat er veel schroeven gedraaid moeten worden, dan zal er waarschijnlijk een boormachine met verschillende opzetstukjes meegenomen worden. Bij weinig schroeven kan een schroevendraaier van pas komen. Een schroevendraaier kan ook een betere optie zijn dan de boor als de schroeven op een lastige plek zitten. Dit mag dus niet ontbreken in die gereedschapskist van een ervaren vakman!

Bankschroef

Werkman die een stuk metaal zaagt

Een bankschroef is erg handig voor de timmerman. Hiermee kun je zware materialen zoals balken en planken vastklemmen zodat je deze makkelijker kunt bewerken. Denk aan zagen, boren, vijlen, schuren, schaven enzovoorts. Zonder een bankschroef moet je één hand gebruiken op het materiaal houden en met de andere hand werken. Dat gaat nooit zo lekker. Daarom gebruikt de timmerman een bankschroef om het werk een stuk makkelijker te maken!

Waterpas

Bouwman die een waterpas gebruikt

Een timmerman moet secuur te werk gaan. Een mooie afwerking is onmogelijk zonder een waterpas. De waterpas wordt gebruikt om een project netjes te finaliseren. Zo heb je de korte en lange waterpas. Een korte waterpas wordt voornamelijk gebruikt voor het recht ophangen van korte planken, keukenkastjes of vensterbanken. Een waterpas van 2 meter kan gebruikt worden voor langere materialen zoals balken of lood.

Klaar om zelf timmerman te worden?

Nu je helemaal op de hoogte bent van welk gereedschap een timmerman gebruikt kun je zelf aan de slag! Geïnteresseerd in meer informatie over verschillende soorten gereedschap? Ontdek de beste bladblazersfreesmachines en telescopische heggenscharen. Hier lees je wat goed gereedschap is!

Onze auteur
Jesper Jongman
Jesper Jongman

In mijn vrije tijd houd ik ervan om lekker te sporten, speel ik graag gitaar, heb ik plezier in koken en ben ik geen vreemde op het gebied van doe-het-zelven. Waarom schrijf ik artikelen? Ik wil dat mensen de waarheid weten en zo goed mogelijk geïnformeerd zijn voordat ze producten kopen, zodat ze kunnen zien of het aan hun behoeften voldoet. Ik wil voorkomen dat mensen een miskoop begaan en ze direct aan het juiste product helpen. Hiervoor voer ik uitgebreid onderzoek uit naar het gereedschap waar ik over wil schrijven en ontdek ik wat de betere modellen op de markt zijn!

Pagina overzicht

Gerelateerde artikelen
Recente reviews