Waarom is de kettingszaag uitgevonden?
Ben je benieuwd naar het antwoord op deze vraag? Misschien is het niet waarom je zou denken. Lees snel verder en ontdek waarom de kettingzaag is uitgevonden.
De kettingzaag
Wellicht ga je er vanuit dat de kettingzaag oorspronkelijk ook al bedoeld was voor gebruik in het bos, maar was dit wel het geval? De kettingzaag was eigenlijk uitgevonden voor een hele andere sector!
Waarom is de kettingzaag uitgevonden?
In de 19e eeuw begon men voor het eerst te experimenteren met orthopedie. Dit is een specialisme wat zich richt op het skelet.
In deze tijd was het genezen van botbreuken erg complex. Voorheen probeerde men botbreuken te genezen door er een doek omheen te wikkelen, wat natuurlijk zo resulteren in misvormde hergroei.
Later in de 19e eeuw kwam er een doorbraak in de orthopedie. De Nederlandse chirurg Antonius Mathijsen gebruikte gipsverband om gebroken botten in één positie te houden, zodat het bot in de natuurlijke staat kon hergroeien. Hugh Owen Thomas vond de spalk uit, die het proces van hergroei ook zou verbeteren.
Bij orthopedie was het ook niet ongebruikelijk dat botten doorgezaagd moesten worden. Dit werd eerst met handzagen gedaan. Maar je kunt voorstellen dat dit ongelooflijk zwaar werk was en hoe meer kracht een orthopeed zou moeten zetten, hoe meer kans op een ongeluk.
In 1830 introduceerde de Duitse orthopeed Bernhard Heine om deze reden een revolutionair medisch instrument aan de industrie. Het was een zaag die speciaal ontwikkeld was voor het doorzagen van botten, toentertijd bekend als de ‘osteotome’. Dit instrument gebruikte kettingschakels met kleine zaagbladen, en was aangedreven met een hendel. Hierdoor zou een orthopeed met veel minder moeite een bot kunnen doorzagen.
Een nieuwe functie
Het succes van de kettingzaag werd niet alleen opgemerkt in de medische sector. De bosbouwsector in de Verenigde Staten toonde ook veel interesse in deze ontwikkelingen.
In dezelfde tijd gebruikte men hier nog handzagen en zware bijlen om bomen mee te tackelen, maar dit was bijna onmogelijk en erg inefficiënt. De handzagen in kwestie wogen ongeveer 50 kilo en moesten door 2 mannen bediend worden. Medewerkers in de bosbouwsector vinden het nog steeds een gigantische uitdaging om dit soort zagen te gebruiken. Gelukkig hoeft dat ook niet meer!
In 1905 vroeg Samuel J. Bens, die de uitvinding uit de medische sector opgemerkt had, een patent aan voor een elektrische kettingzaag zodat boskapping veel efficiënter uitgevoerd kon worden.
Een draagbare versie werd een paar jaar later ontwikkeld die ongeveer 60 kilo woog. Ook geen pretje om te bedienen dus! Toen in 1930 het patent van Samuel J. Bens verliep zijn Duitse bedrijven hiermee aan de haal gegaan.
De Duitsers, nu natuurlijk bekend om hun geavanceerde ingenieurschap, ontwikkelde toentertijd een veel lichter ontwerp die door 1 man bediend kon worden. Een bedrijf wat dit apparaat produceerde was Dolmar, wat in de jaren ‘90 overgenomen werd door Makita!
De kettingzaag van vandaag
We hebben veel te danken aan de medische uitvinding van Bernhard Heine. Zijn uitvinding was niet alleen revolutionair voor de medische sector, maar had ook een gigantische impact op de effectiviteit van boskapping.
De eerste kettingzagen die bediend konden worden door slechts één persoon wogen ongeveer 10-15 kilo. Tegenwoordig zijn er modellen verkrijgbaar van slechts de helft of een derde van dit gewicht, die ook nog eens in een mum van tijd de dikste boomstammen kunnen overwinnen.
Op zoek naar een kettingzaag? Ontdek hier wat de beste kettingzagen van 2025 zijn!
Onze auteur

Jesper Jongman
In mijn vrije tijd houd ik ervan om lekker te sporten, speel ik graag gitaar, heb ik plezier in koken en ben ik geen vreemde op het gebied van doe-het-zelven. Waarom schrijf ik artikelen? Ik wil dat mensen de waarheid weten en zo goed mogelijk geïnformeerd zijn voordat ze producten kopen, zodat ze kunnen zien of het aan hun behoeften voldoet. Ik wil voorkomen dat mensen een miskoop begaan en ze direct aan het juiste product helpen. Hiervoor voer ik uitgebreid onderzoek uit naar het gereedschap waar ik over wil schrijven en ontdek ik wat de betere modellen op de markt zijn!