Hoe maak je tuingereedschap schoon?
Zo! Je hebt weer lekker in de tuin gewerkt. Het knappe gazon maakt de hele buurt jaloers en de hortensia’s staan er fantastisch bij. Natuurlijk houd jij niet je hele tuin bij met alleen je handen. Je hebt tuingereedschap gebruikt. En wat gebruikt wordt, moet onderhouden worden! Door je tuingereedschap met regelmaat schoon te maken, verleng je de levensduur van deze dure spullen en heb je er langer plezier van. Maar hoe maak je tuingereedschap schoon? En wat heb je nodig om je tuingereedschap goed schoon te maken? Volg deze tips op en maak jouw tuingereedschap schoon als een professional!
Waarom moet jij je tuingereedschap onderhouden?
Wil jij langer van je tuingereedschap genieten? Dan is het noodzakelijk dat je je gereedschap met regelmaat onderhoudt. Hierdoor zullen de materialen minder snel slijten en dienen ze je langer! Handig toch? Naast dat je de levensduur verlengt, maak je het gereedschap ook nog eens effectiever. Een scherpe heggenschaar werkt namelijk veel beter dan een botte.
Er is nog een reden waarom jij je tuingereedschap moet schoonmaken. Dit heeft alles te maken met hygiëne. Als jij je tuingereedschap goed schoonmaakt houd je plantenziektes, eitjes van insecten, schimmels en onkruid weg uit jouw tuin. Wanneer jij met je tuingereedschap lekker in de grond aan het wroeten bent, komt er van alles op het gereedschap te zitten. Dit is niet altijd met het blote oog te zien. Wanneer je dit niet schoonmaakt, werk je het de volgende keer weer de grond in en plant je wellicht insecteneitjes of schimmels in je bodem. Dit wil je natuurlijk altijd vermijden want als dit eenmaal in de grond zit verspreidt het zich erg snel. De beste manier om gereedschap schoon te maken? Hier zijn ze!
Tuingereedschap onderhouden: zo doe je dat!
Nu is het tijd om je tuingereedschap schoon te maken. Hoe doe je dat? Waar begin je? Wat heb je nodig? Volg deze 3 handige tips op om jouw tuingereedschap perfect schoon te maken.
Maak je tuingereedschap schoon
Na het gebruik van je tuingereedschap moet je het altijd even schoonmaken. We hebben het hier niet over een 5-sterren schoonmaakbeurt. Neem gewoon een paar minuten om even de viezigheid van het tuingereedschap te halen. Denk aan aarde, modder, mos, etc. Dit kun je al doen door even een minuut of twee met de tuinslang te werk te gaan. Als de aarde wat aan je tuingereedschap is vastgeplakt kun je een borstel gebruiken om dit los te maken en vervolgens spoel je het af met water. Deze techniek is van toepassing op gereedschap wat je gebruikt om je bodem te onderhouden. Voor meswerk is een andere methode vereist.
Wat je wilt voorkomen tijdens het onderhouden van je scherpe tuingereedschap is dat je het snel bot maakt of dat het gaat roesten. Poets dit tuingereedschap goed schoon met een doek. Mocht je planten in de tuin hebben staan die wat hars achterlaten, dan kan het zijn dat dit aan je schaar blijft plakken. Dit is eenvoudig weg te halen door wat afwasmiddel of wasbenzine te gebruiken.
Water gebruikt? Maak het tuingereedschap dan altijd droog! Water veroorzaakt roest en zorgt ervoor dat je tuingereedschap snel onbruikbaar wordt.
Hoe voorkom je roest op je tuingereedschap?
Tuingereedschap schoongemaakt? Goed zo! Maar je bent nog niet klaar. Je wilt natuurlijk niet dat er roest ontstaan is als je het over een maand weer uit de schuur haalt. Roest ligt altijd op de loer omdat er bij tuinieren altijd wel wat water of vocht komt kijken. Tuingereedschap ligt ook vaak in een tuinschuurtje wat niet altijd even goed beschermd is tegen vocht. Daarnaast is gereedschap ook vatbaar voor roest wanneer het droog is.
Olie is je beste vriend. Olie is erg handig om te gebruiken als jij je tuingereedschap wilt beschermen tegen roest. Smeer een klein laagje over je tuingereedschap. Dit fungeert als beschermende laag. Je kunt hiervoor plantaardige olie of siliconenspray gebruiken. Olie stoot namelijk water af en zorgt dus dat roest op afstand blijft. Gebruik echter niet te veel olie. Een dunne laag is al meer dan genoeg. Hoe zit het met milieuvervuiling? Hier hoef je je geen zorgen over te maken. De natuur is goed in staat kleine restjes olie af te breken.
Wanneer er toch roestvorming ontstaat, kun je dit vaak nog wel verhelpen. Tuingereedschap met een klein beetje roest is niet direct ten dode opgeschreven. Je kunt je tuingereedschap enkele uren in een bak met wit azijn laten weken. Wit azijn is namelijk goed in staat roest van metaal te verwijderen. Een ander handig goedje om roest mee te verwijderen is de combinatie van limoen en zout. Strooi een klein beetje zout op de roest en knijp wat druppels van de limoen uit op deze plek. Laat dit een paar uur weken en schrob het mengsel dan weg met de schil van de limoen. Gelukt? Bedek dan het gereedschap weer met een dun laagje olie ter bescherming.
Heb je iets nodig om roest effectief van je tuingereedschap te schrapen? Dan raden we staalwol of een staalborstel aan. Als je dit niet in huis hebt of het is niet verkrijgbaar in je directe omgeving, dan kan een prop aluminiumfolie ook effectief zijn.
Tijd om te slijpen!
Hoe goed je je tuingereedschap ook schoonmaakt en opbergt, er komt een tijd dat de scherpe randen bot worden. Om je tuingereedschap zo effectief mogelijk te houden is het dus noodzakelijk om het soms te slijpen. Hier kom je niet onderuit!
Het tuingereedschap werkt natuurlijk gewoon lekkerder wanneer het scherp is. Je snoeit makkelijker door grote takken heen, en je schop gaat eenvoudig de grond in. Als een warm mes door de boter dus! Het slijpen van je tuingereedschap kun je zelf doen, maar je kunt het natuurlijk ook laten doen door een professional. Als je het zelf doet is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Het slijpen gebeurt namelijk met een slijpsteen of bijlvijl. Wat is de beste tijd om te slijpen? Je kunt het beste je tuingereedschap aan het begin van het voorjaar of najaar slijpen zodat het altijd klaar voor gebruik is als je het nodig hebt.
Slijp je zelf? Houd je dan aan deze richtlijnen:
- Heeft het gereedschap een klein snijoppervlak (denk aan een mes)? Dan dient de punt ongeveer een hoek van 10 tot 20 graden te hebben.
- Gereedschap met een groter snijoppervlak (denk aan een schop), dan is een hoek van 30 tot 35 graden voldoende.
Het slijpen van heggen- en snoeischaren kan moeilijker zijn dan ander tuingereedschap. Dit komt omdat je rekening moet houden met het complexe klipmechanisme. Hier kom je niet altijd even goed bij. Wij raden aan dit te laten doen door een professional.
Denk aan houten onderdelen
Het staal van je tuingereedschap moet je goed onderhouden, maar vergeet het hout niet! Hout is een kwetsbaar materiaal en kan rotten onder slechte omstandigheden. Om ervoor te zorgen dat het hout van jouw waardevolle gereedschap in goede conditie blijft, raden wij het aan om dit in te smeren met wat lijnzaadolie. Dit vormt een beschermlaag om het hout. Is het hout van je gereedschap nog nooit behandeld? Blijf het dan insmeren totdat de olie niet meer intrekt. Dan weet je dat je voldoende hebt gebruikt en is je hout goed beschermd tegen de weerselementen en schimmels.
Klaar is kees!
Zo, en je bent klaar! Nu moet je alleen alles nog even netjes opruimen. Een opgeruimde werkplek werkt het beste. Orden je tuingereedschap en houd ook je opbergplaats goed opgeruimd om alles lekker overzichtelijk te houd. Dan is je tuingereedschap altijd klaar voor het nieuwe seizoen. Succes!
Meer weten over gereedschap? Klik hier en lees meer informatieve artikelen over allerlei soorten gereedschap.
Onze auteur
Jesper Jongman
In mijn vrije tijd houd ik ervan om lekker te sporten, speel ik graag gitaar, heb ik plezier in koken en ben ik geen vreemde op het gebied van doe-het-zelven. Waarom schrijf ik artikelen? Ik wil dat mensen de waarheid weten en zo goed mogelijk geïnformeerd zijn voordat ze producten kopen, zodat ze kunnen zien of het aan hun behoeften voldoet. Ik wil voorkomen dat mensen een miskoop begaan en ze direct aan het juiste product helpen. Hiervoor voer ik uitgebreid onderzoek uit naar het gereedschap waar ik over wil schrijven en ontdek ik wat de betere modellen op de markt zijn!