Welke Kettingzaag Voor Bomen?

Kettingzaag

De kettingzaag wordt natuurlijk geassocieerd met grof werk. Wanneer je een kettingzaag opereert, voel je je voortreffelijk en vol met adrenaline. Maar de ene kettingzaag is de andere niet. Er is namelijk een heel verschil tussen het doorzagen van een volgroeide eik of het doorzagen van dunne takken. In dit artikel bespreken we welke kettingzaag het beste past bij welk doel!

BoomtypeWelke type kettingzaag?Voorbeelden van geschikte kettingzagen
Grote bomen (stamdiameter van 35< centimeter)Benzine kettingzagen met minimaal 2000 watt vermogenElektrische kettingzagen met minimaal 2000 watt vermogenStiga SP 526Makita UC4051A
Normale bomen (stamdiameter van <35 centimeter)Benzine kettingzagen met minimaal 1500 watt vermogenElektrische kettingzagen met minimaal 1500 watt vermogenStiga SP 386Makita UC3041A
TakkenBenzine kettingzagenElektrische kettingzagenKettingzagen op accuBLACK+DECKER Alligator GK1000-QSGreenworks 10-Inch 24V 

Kettingzagen voor grote bomen

In de hele complexe bos-terminologie verstaan wij bomen waarvan de stam een diameter heeft van tenminste 35 centimeter onder grote bomen. Voor deze joekels heb je dan ook een kettingzaag nodig met een flink vermogen. Hiervoor adviseren wij een elektrische of benzine kettingzaag met een minimaal vermogen van 2000 watt. Dit is vereist omdat de stam alsmaar harder wordt naarmate je dieper gaat zagen. De machine moet dan genoeg vermogen hebben om de ketting draaiende te houden. Als je van plan bent grote bomen te snoeien, dan moet je ook om de zwaardlengte denken. Anders zaag je maar de helft van de boom. Met een zwaardlengte van minimaal 35 centimeter lang kun je in 1 keer een goede inkeping maken zodat je de valrichting van de boom kan bepalen. 

Voorbeeld:

  • Stiga SP 526 – 2300 watt – benzine
  • Makita UC4051A – 2000 watt – elektriciteit

Kettingzagen voor normale bomen

Bomen met een stamdiameter tot 35 centimeter vallen onder de normale bomen. Hiervoor zijn benzine of elektrische kettingzagen met een zwaardlengte van minimaal 30 centimeter geschikt. Het vermogen is ook bij deze categorie van belang. Wij adviseren om een elektrische of benzine kettingzaag te gebruiken met een minimum vermogen van 1500 watt. Vaak werken elektrische kettingzagen in deze vermogenscategorie op netstroom, dus dan is een verlengsnoer ook belangrijk. Met benzine kettingzagen heb je natuurlijk dit probleem niet, omdat je door de benzinemotor profiteert van volledige bewegingsvrijheid.

Voorbeeld:

  • Stiga SP 386 – 1600 watt – benzine
  • Makita UC3041A – 1800 watt – elektrisch

Kettingzagen voor takken

Natuurlijk is een kettingzaag niet alleen geschikt voor het omzagen van grote bomen. Ook dikke takken en het zagen van haardhout is prima te doen met een kettingzagen. Omdat dit fijner werk is, zijn het vermogen en de zwaardlengte niet zo belangrijk. Vrijwel elke kettingzaag heeft voldoende vermogen om takken door te zagen. Populaire keuzes zijn kettingzagen op benzine en elektriciteit vanwege het flinke vermogen. Maar omdat deze factor niet erg belangrijk is voor kleinere takken, kun je overwegen om een kettingzaag op accu te kiezen. Hiermee geniet je van volledige bewegingsvrijheid omdat je niet bent beperkt door een verlengsnoer. Ook vereisen kettingzagen op accu relatief gezien minder onderhoud dan een benzine kettingzaag. Moet je takken in de hoogte kunnen zagen? Kijk dan eens naar telescopische kettingzagen. Deze hebben namelijk een uitschuifbaar stuk zodat je daar makkelijk bij kunt komen.

Voorbeeld

  • BLACK+DECKER Alligator GK1000-QS – 550 watt – elektrisch
  • Greenworks 10-Inch 24V – accu

Slotwoord

Niet elke kettingzaag is geschikt voor elke klus. Hopelijk ben je nu meer geïnformeerd over welke kettingzaag eventueel geschikt zou kunnen zijn voor jou. Wil je nog meer informatie? Ontdek hier wat de beste kettingzagen van 2021 zijn.

Gereedschappengids
Logo