Wat kost een telescopische heggenschaar?

18 januari 2023

Een telescopische heggenschaar kost tussen de € 50 en € 900. Dit is afhankelijk van een aantal factoren waaronder het merk, de aandrijving en de bijgeleverde accessoires. 

We hebben verschillende soorten telescopische heggenscharen met elkaar vergeleken en geanalyseerd. Hieronder vind je onze bevindingen. Klik hier om meer te lezen over wat een telescopische heggenschaar is.

Verschillen tussen telescopische heggenscharen

Prijs van de telescopische heggenschaar

We vergeleken meerdere varianten telescopische heggenscharen en opvallend is dat ze per categorie binnen een bepaalde prijsklasse blijven. 

AandrijvingPrijs
Handmatige telescopische heggenschaar€ 50 – € 100
Elektrische telescopische heggenschaar met snoer€ 100 – € 200
Elektrische telescopische heggenschaar met accu€ 200 – € 300
Telescopische heggenschaar op benzine€ 300 – € 900
  • Handmatige telescopische heggenschaar – Net als een normale heggenschaar lijkt dit model op een grote schaar. Deze telescopische heggenschaar verschilt van de normale heggenschaar door de uitschuifbare handvaten. Hierdoor kan je verder reiken zonder op een ladder te hoeven staan. 
  • Elektrische telescopische heggenschaar met snoer – Dit model heeft een zwaard met messen die langs elkaar bewegen en is bevestigd op een uitschuifbare steel. Ideaal als je teveel werk hebt om het handmatig te doen, veilig vanaf de grond wil werken en je niet teveel geld wil uitgeven. 
  • Elektrische telescopische heggenschaar met accu – Ook dit model heeft een zwaard en een uitschuifbare steel. Het verschil is de accu waardoor je draadloos kan werken. Ook kan je niet per ongeluk het snoer doorknippen.  
  • Telescopische heggenschaar op benzine – Hetzelfde als de twee modellen hiervoor qua steel en zwaard, alleen zijn dit de zwaardere modellen met de krachtigste motoren. Deze telescopische heggenscharen zijn geschikt voor grote tuinen, veel snoeiwerk of voor professioneel gebruik. 

Merk telescopische heggenschaar

Qua merk konden we goed zien in welk prijssegment de merken zich positioneren. 

PrijssegmentMerken telescopische heggenscharen
LaagPowerplus
MiddenGardena, Bosch, Black & Decker
HoogStiga, Stihl 

Accessoires bij een telescopische heggenschaar

In het lage en middensegment zijn de volgende accessoires vrijwel standaard: 

  • een beschermkap voor de messen,
  • een licht harnas of simpele draagriem, 
  • uitschuifbare steel,
  • een kantelbare kop of draaibare kop (m.u.v. de modellen met opzetstukken).

In het hogere segment vind je de zwaardere en specialistische telescopische heggenscharen. Een solide harnas is bij deze modellen onmisbaar.  

Een dergelijk harnas hangt met stevige schouder- en heupbanden om je heen zoals een backpack rugzak. Sommige harnassen hebben een metalen plaat die over de ruggengraat loopt met daaraan een bevestigingsstang voor extra draagkracht en stevigheid. In deze prijsklasse zijn deze harnassen apart verkrijgbaar. 

Bij de accu telescopische heggenscharen zijn er modellen met of zonder accu te koop. Het verschil in prijs tussen een heggenschaar met accu of zonder accu ligt rond de € 80 tot € 100. 

De meeste merken werken met een eigen accu platform. Dat zijn accu’s die je voor meerdere apparaten kan inzetten. Als je al een accu hebt kan je het beste een apparaat zonder bijgeleverde accu kiezen. 

Er zijn tot slot ook telescopische heggenscharen met een verwisselbare kop. De meest voorkomende verwisselbare koppen zijn kettingzagen, bosmaaiers, snoeischaren en trimmers. Deze heggenscharen zitten in de € 200 tot € 300 prijsklasse. 

Welke heggenschaar voor welke klus?

Met al die specificaties, accessoires en mogelijkheden is het lastig kiezen. Wat is de beste telescopische heggenschaar voor de klus die je voor ogen hebt? 

Wij hebben de telescopische heggenscharen per prijsklasse en klus ingedeeld. Zo krijg jij een beter idee van wat voor jou een prima telescopische heggenschaar is. 

Kleine tuinklusjes

Je bent iemand met een kleine tuin. Je wil je struiken, hoge takken of je heg snoeien maar je wil er niet teveel tijd mee kwijt zijn.

Voor kleine tuinklusjes is ons advies een handmatige telescopische heggenschaar. Hiermee heb je simpel en degelijk tuingereedschap waarmee je snel grotere oppervlaktes kan snoeien.

Voor € 50 tot € 100 heb je een goede heggenschaar die door zijn lage gewicht makkelijk te hanteren is. Bijkomend voordeel van een dergelijke heggenschaar is dat je geen gedoe hebt met snoeren, accu’s of ingewikkeld onderhoud. 

Onze aanbeveling voor kleine klusjes: Gardena Telecut heggenschaar met telescopische handgrepen

De hobbyist

Je hebt een kleine of middelgrote tuin met hoge heggen of struiken en je vindt het fijn om af en toe in je tuin bezig te zijn. 

Voor jou is een elektrische telescopische heggenschaar met snoer de beste telescopische heggenschaar. 

Hiermee kan je op een veilige manier snoeien zonder dat je een ladder nodig hebt. Ook kan je op een aangename manier werken zonder dat je teveel moet bukken. Door een draaibare kop kan je bijvoorbeeld moeiteloos de onderkant van de heg snoeien. 

Wanneer je met een telescopische heggenschaar met snoer aan de slag gaat blijft tuinieren een prettige hobby. Ook zijn deze heggenscharen nog gunstig geprijsd tussen de € 100 en € 200. 

Onze aanbeveling voor de hobbyist: Gardena Telescopische THS 500/48 heggenschaar

De serieuze tuinman of -vrouw

Je bent iemand die regelmatig in de tuin te vinden is en je weet wat je wilt. De tuin en de seizoenen hebben geen geheimen meer voor jou. 

De beste telescopische heggenschaar voor jou is een elektrische telescopische heggenschaar met accu. Dit is ideaal als je vrij door de tuin wil bewegen zonder je druk te hoeven maken over het snoer of een stopcontact. Ook snoei je moeiteloos hoge heggen, takken en bomen. 

Je hebt in deze prijsklasse (€ 200 – € 300) een aantal opties: 

  • Specialistisch gereedschap – Een specialistische telescopische heggenschaar doet één taak heel goed. Het is speciaal hiervoor ontworpen. Wil je meer specialistische gereedschappen aanschaffen? Let dan goed op het accu platform zodat je de accu multifunctioneel kan inzetten. 
  • Een telescopische steel met verschillende opzetstukken – Als je bijvoorbeeld de maximale dikte van een tak bereikt hebt, kan je de heggenschaar verwisselen voor een kettingzaag. 

Wat je kiest is volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren en de aard van de tuinklus. Onze aanbeveling voor de serieuze tuinman of -vrouw: Stihl HLA 56

De hovenier

Je werkt in het groen en voor jou is het belangrijk dat je op een veilige en arbo verantwoordelijke manier kilometers kan maken. Het onderhouden van gereedschap is voor jou geen probleem. 

De beste telescopische heggenschaar voor jou is er één die op benzine werkt. 

De belangrijkste eigenschappen van een telescopische heggenschaar op benzine is veel vermogen, een krachtige motor en een degelijke constructie. Ook zijn er professionele hulpmiddelen beschikbaar die een comfortabele manier van werken mogelijk maken. 

Voor de professional is deze Stihl HL 94 C-E telescopische heggenschaar elke euro dubbel en dwars waard.

Dataset telescopische heggenschaar

Voor dit artikel hebben we verschillende varianten van de telescopische heggenschaar bij een aantal online aanbieders vergeleken. De gemiddelde prijs is gebaseerd op de prijs van 3 aanbieders. Onze bevindingen zijn gebaseerd op onderstaande gegevens. 

Merk & typeGemiddelde prijsAandrijvingAccessoiresDraaibare kop
Wolf Garten HS 1000 T€ 50,96Handmatign.v.tn.v.t
GardenaTelecut€ 62,99Handmatign.v.tn.v.t
FiskarsSmartfit HS86€ 77,55Handmatign.v.tn.v.t
Black & Decker
PH5551-QS 
€ 137,67Elektrisch (snoer)Beschermkap messen, schouderdraagriemja
PowerplusPWXG2043€ 115,17Elektrisch(snoer)Draagriem, mechanische veiligheidsrem, beschermkap messenja
Gardena
THS 500/48
€ 184,74Elektrisch(snoer)n.v.t.ja
StihlHLA 56€ 241,67AccuAccu, laderja
Stiga500e kit€ 278,65AccuAccu, heggenschaar, kettingzaagja
BoschUniversalHedgePole 18€ 212,98AccuAccu, lader, draaggordel ja
Stiga
SMT 100 AE
€ 207,82AccuAccu, lader, heggenschaar en snoeizaagnee, i.v.m. opzetstuk
Stiga
SMT 226
€ 322,33BenzineHeggenschaar, bosmaaier, trimmer, kettingzaag, beschermkap, harnasnee, i.v.m. opzetstuk
Stihl 94 C-E€ 885,00Benzinen.v.t.ja
Stihl 92€ 823,00Benzinen.v.t.ja

Gereedschappengids
Logo