Wat is een telescopische heggenschaar en waar je gebruik je het voor?

8 december 2022

Een telescopische heggenschaar (ook wel stokheggenschaar genoemd) is een heggenschaar op een uitschuifbare steel. Hierdoor kan je op grote hoogte of op moeilijk bereikbare plekken snoeien.

Een telescopische heggenschaar kan je voor verschillende tuinklussen gebruiken. Het is uitermate geschikt voor het snoeien van hoge heggen, struiken, bomen en bodembedekking.

Meer weten? Hieronder staat uitgebreid beschreven welke tuinklussen je met een telescopische heggenschaar kunt aanpakken en de belangrijkste eigenschappen waar je op moet letten bij aankoop. Helemaal onderaan vind je veelgestelde vragen.

Waar worden telescopische heggenscharen voor gebruikt?

Een telescopische heggenschaar biedt uitkomst als je geen gebruik kan of wil maken van een stelling of een trap. Ze worden onder andere gebruikt voor onderstaande klussen.

Snoeien van erfafscheidingen (hoge heggen of struiken)

Veel mensen hebben een heg in de tuin staan. Het biedt beschutting en privacy, maar moet ook onderhouden worden om te voorkomen dat de heg de tuin in groeit.

De beste telescopische heggenschaar is afhankelijk van het soort heg. Het is geschikt voor de volgende soorten heggen: de buxus, taxus, beuk, laurier, coniferen en de hulst. Voor de snelgroeiende liguster is een telescopische kettingzaag aan te bevelen.

Klimplanten en heesters

De Hedra (ook wel klimop) is een voorbeeld van een klimplant die regelmatig gesnoeid moet worden. Het hecht zich hardnekkig aan gevels en de hechtwortels kunnen flinke schade veroorzaken. Al met al goede redenen om de Hedra te toppen, oftewel aan de bovenkant te snoeien. Omdat een Hedra grote hoogte kan bereiken is een telescopische heggenschaar met uitschuifbare steel erg geschikt.

Verder is de telescopische heggenschaar ook goed in te zetten voor het snoeien van heesters zoals de olijfwilg of de hazelaar.

Moeilijk bereikbare plekken snoeien (hoge heg of hoge takken)

Het zijn niet alleen die hoge heggen die moeilijk te bereiken zijn, soms is onderaan de heg snoeien ook een uitdaging. Elke keer bukken of door je knieën gaan is niet voor iedereen een optie. Met een telescopische heggenschaar met kantelbare kop of draaibare kop kan je ook deze plekken gemakkelijk onderhouden.

Soms is er in de tuin te weinig ruimte of te weinig draagkracht om een ladder, trap of stelling te plaatsen. Ook voor deze klusjes is een telescopische heggenschaar geschikt. Denk maar aan het snoeien van jonge hoge bomen of hoge struiken zonder een centrale stam.

Wat zijn alternatieven voor telescopische heggenscharen?

 • Een ladder of trap en een gewone heggenschaar – Hiermee kom je een heel eind. Het nadeel van een ladder is dat je het ergens tegenaan moet zetten. Het nadeel van een trap is dat je voldoende ruimte nodig hebt om het te plaatsen. Het gebruik van een handmatige heggenschaar zonder uitschuifbare handvatten kan vrij arbeidsintensief zijn.

 • Een telescopische takkenzaag – Hiermee blijf je met beide voeten op de grond staan, maar zaag je de takken individueel. Als je veel onderhoud te doen hebt kan dit veel tijd kosten.

 • Een telescopische kettingzaag – Dit is geschikt voor dikke takken, een buxus-, liguster- en een taxus heg. Een telescopische kettingzaag is minder geschikt voor het snoeien van een laurierhaag. Als de blaadjes van de laurier door de zaag beschadigen krijgen ze een ongewenste bruine rand.

 • Takkenschaar – Het voordeel van een takkenschaar is dat je er vrij dikke takken mee snoeit. Nadeel is dat het tijd kost om elke individuele tak te snoeien. Met een telescopische heggenschaar kan je binnen korte tijd meer oppervlakte snoeien.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een telescopische heggenschaar?

Bij het kiezen van de beste telescopische heggenschaar is het belangrijk dat je de klus en jouw eigen voorkeuren goed voor ogen hebt. Er zijn namelijk meerdere varianten telescopische heggenscharen. Met een lange steel of juist aan de korte kant, draadloos of juist met snoer, met een krachtige motor voor dikkere takken of een lichte variant voor mensen die minder kracht hebben.

Man op zoek naar de beste telescopische heggenschaar

Hoe maak je nu een keuze uit die verschillende soorten telescopische heggenscharen? Hieronder hebben wij een opsomming van de belangrijkste criteria gemaakt zodat jij de beste telescopische heggenschaar voor jouw klus kunt aanschaffen.

Aandrijving

De meeste telescopische heggenscharen worden aangedreven door een motor, die op een accu, elektriciteit of op benzine werkt.

 • Telescopische accu heggenschaar – Het voordeel van een telescopische accu heggenschaar is dat je draadloos kunt werken. Het nadeel is dat de accu leegraakt. Bekijk goed hoe lang een accu meegaat.
  Als je lang wilt snoeien is het aan te raden om twee accu’s aan te schaffen. Terwijl je met de ene accu snoeit, kan je de andere accu opladen. Een andere optie is om te selecteren op een lange levensduur van de accu.
  Kijk verder ook goed naar het accuplatform. Sommige accu’s kan je namelijk voor meerdere apparaten gebruiken.

 • Elektrische telescopische heggenschaar – Het voordeel van elektrische telescopische heggenscharen is dat ze weinig onderhoud vereisen. Het nadeel is dat je rekening moet houden met het stopcontact en het snoer.

 • Gemotoriseerde telescopische heggenschaar op benzine – Deze variant is het meest krachtig. Het nadeel is dat deze variant ook relatief meer onderhoud vergt.

 • Handmatige telescopische heggenschaar – Dit is een heggenschaar die je met de hand gebruikt en kunt verlengen met uitschuifbare handvatten. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van een stopcontact, (verleng)snoer of accu. Ook vergt het niet veel onderhoud. Het nadeel is dat het zwaar kan zijn naarmate je klus langer duurt.

Gebruiksgemak

Wat een telescopische heggenschaar een prima telescopische heggenschaar maakt is de manier waarop je het gebruikt. Goed ontwerp ontlast waardoor een zware klus niet nog zwaarder wordt. Het is het geld dubbel en dwars waard.

 • Goed uitgebalanceerd – Let erop waar het zwaartepunt van de telescopische heggenschaar ligt. Als dit aan het einde van de steel zit, kan dit bij langer gebruik erg zwaar worden. Probeer daarom de telescopische heggenschaar in de winkel uit of lees reviews online.

 • Handvatten, schouderband of harnas – Als je lang bezig bent met snoeien kan het zwaar worden. Goed ontworpen handvatten helpen hierbij. Een schouderband of harnas kan het gewicht beter verdelen.

 • Makkelijk bereikbare startknop – Bekijk waar de startknop zit en of je die makkelijk langdurig ingedrukt kunt houden. Bij lange zware klussen wil je namelijk geen kramp krijgen.

 • Makkelijk in te stellen – bekijk welke handelingen je moet verrichten om de telescopische heggenschaar te gebruiken en wat je vervolgens nog moet afstellen. Wil je zo aan de slag kunnen of stel je meer eisen aan de nauwkeurigheid? Het kan vervelend zijn om de telescopische heggenschaar steeds weer in elkaar te zetten, maar dat maakt het wel mogelijk om de telescopische heggenschaar compact op te bergen.

Goed ontwerp zorgt ervoor dat je op een aangename manier kan werken met een telescopische heggenschaar.

Lemmet-, zwaard- en steellengte

Er zijn verschillende mogelijkheden qua lengte van de steel, het lemmet of het zwaard. Hoe langer de steel, hoe verder je kan reiken. Hoe langer het lemmet, hoe meer je in één knip kan snoeien. Hoe langer het zwaard, hoe meer oppervlakte je ineens kan snoeien.

Maximale tak diameter

Elke telescopische heggenschaar heeft een maximum tak diameter die bepaald wordt door de ruimte tussen de messen. Stem de aanschaf van je heggenschaar goed af op de snoeiklus door de takken van te voren te inspecteren.

Geluidsniveau

Het geluid van (tuin)gereedschap kan, bijvoorbeeld voor de omgeving, voor flink wat overlast zorgen. We hebben allemaal wel eens rustig op een terras gezeten terwijl de buurman eens ‘lekker’ ging snoeien/ bladblazen of zagen.

Zelf loop je het risico op lawaaislechthorendheid als je veel met een luide telescopische heggenschaar werkt.

Elke soort telescopische heggenschaar heeft een maximaal geluidsniveau, maar dat staat niet altijd bij de productbeschrijving vermeld. Het loont daarom de moeite om online reviews te lezen van mensen die gebruikservaring hebben.

Toebehoren

Sommige telescopische heggenscharen hebben een verwisselbare kop waarbij je kunt kiezen voor een heggenschaar of een kettingzaag.

Soms wordt er een ketting bijgeleverd, soms moet je die er apart bij kopen. Hetzelfde geldt voor de accu.

De beste telescopische heggenschaar

Er is veel aanbod qua telescopische heggenscharen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben de beste telescopische heggenscharen voor je op een rijtje gezet in het volgende artikel: De beste telescopische heggenscharen van 2022

Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik een telescopische heggenschaar nodig?

 • Je wilt je tuin (beter) onderhouden en je hebt hoge heggen, struiken of bomen.

 • Een telescopische heggenschaar is geschikt als je met beide voeten veilig op de grond wil staan en toch op een aangename manier hoge heggen of hoge takken wil snoeien.

 • Je wilt niet elke keer een hovenier inschakelen voor het snoeien.

Heb ik gehoorbescherming nodig met mijn telescopische heggenschaar?

Er is een risico op lawaaislechthorendheid wanneer we onze oren te vaak aan te veel lawaai bloot te stellen.

In de Arbowet staat bijvoorbeeld dat werkgevers hun werknemers gehoorbescherming moeten aanbieden als het geluid harder is dan 80 dB(A).

Het maximaal geluidsniveau is per telescopische heggenschaar verschillend. Bekijk de specificaties van het apparaat om te bepalen of je gehoorbescherming nodig hebt.

Op een veilige manier snoeien door gehoorbescherming.

Hoe werk ik veilig met een telescopische heggenschaar?

Zorg dat je, voordat je aan de slag gaat, een veiligheidsbril heb opgezet en stevige handschoenen draagt. Draag eventueel ook gehoorbescherming afhankelijk van het maximaal geluidsniveau van jouw telescopische heggenschaar.

Is het werken met een telescopische heggenschaar zwaar?

Geen telescopische heggenschaar is hetzelfde. Er zijn lichte en zwaardere varianten.

Een telescopische heggenschaar van 3 kg is vanwege het lage gewicht makkelijker te hanteren en je zult niet veel pauzes nodig hebben. Zodra het gewicht boven de 4,5 kilo komt is het een zware telescopische heggenschaar en zul je niet lang door kunnen gaan.

Een schouderband of harnas kan helpen het gewicht beter te verdelen.

Wat kost een telescopische heggenschaar

Lees ons artikel over wat een telescopische heggenschaar kost.

Heb ik zowel een telescopische heggenschaar als een gewone handmatige heggenschaar nodig?

Een telescopische heggenschaar is multifunctioneel te gebruiken. Op de kortste stand kan je de telescopische heggenschaar gebruiken voor het gewone werk en voor het hogere werk schuif je de steel naar de gewenste lengte.

Hoe onderhoud ik mijn telescopische heggenschaar?

Maak na snoeien de messen goed schoon door takjes en bladeren te verwijderen. Doe er vervolgens wat onderhoudsolie of -spray op en zet de heggenschaar even aan zodat de olie zich kan verspreiden.

Na ongeveer 50 gebruiksuren is het verstandig de messen te slijpen. Scherpe messen zorgen ervoor dat de klus sneller is geklaard en dat er minder energie verbruikt wordt.

Tot slot is het verstandig om periodiek de schroeven weer even extra vast te draaien en de aanzuigopening voor koellucht te reinigen.

Geen techneut? Je kunt de telescopische heggenschaar in de meeste gevallen ook door een dealer laten onderhouden.

Gereedschappengids
Logo