Beste schuurmachine 2024

Op zoek naar een schuurmachine? Dan ben je aan het goede adres. Wij reviewen de beste schuurmachines van 2024 voor jou om je helpen een weloverwogen keuze te maken over je volgende schuurmachine. Kun je niet wachten? Bekijk dan alvast hieronder onze toppers:

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een schuurmachine is: wat wil ik gaan schuren? Het beste model voor jou hangt hier vanaf. Zo kun je hoeken, randen, trappen, wanden, vloeren of plafonds schuren, en elk vereisen ze een ander type schuurmachine. Zie hieronder wat voor schuurmachines geschikt zijn voor wat voor soort werk.

  • Hoeken en randen → deltaschuurmachines
  • Grote vlakke delen → vlakschuurmachines
  • Gebogen oppervlaktes → excentrische schuurmachines
  • Plafond, wand & vloer → langnekschuurmachines
  • Deuren & vloeren → bandschuurmachines
  • Alles-in-één → multischuurmachines

Waar moet je op letten?

Wanneer je eruit bent waar je de schuurmachine voor wilt gebruiken, wil je natuurlijk weten wat nou het beste model voor je is. Waar let je op bij het kopen van een schuurmachine? Er zijn talloze producten van schuurmachines die ieder claimen het beste product aan te bieden tegen de beste prijs. Hoe prik jij als consument daar nou doorheen? Om het voor jou makkelijker te maken de beste schuurmachine te vinden, bespreken we hieronder de belangrijkste aspecten van een schuurmachine.

  • Schuurbewegingen – Schuurbewegingen, of toerental, bepaalt hoe snel jij klaar bent met je klus. Meer schuurbewegingen betekent dat je sneller klaar bent. Sommige modellen hebben een reguleerbaar toerental, wat handig is als je verschillende oppervlaktes wilt schuren. Het ene materiaal is tevens het andere niet, dus vereisen ze verschillende toerentallen voor een goede afwerking.

  • Schuursnelheid – de schuursnelheid wordt berekend aan de hand van een formule: diameter schuurschijf * toerental. De schuurmachine valt in één van de vier categorieën: langzaam – normaal – snel – zeer snel. Als je grote oppervlaktes wilt schuren, heb je baat bij een snelle schuursnelheid. Als precisie vereist is voor een kleiner oppervlak, dan is een langzamere schuursnelheid en een reguleerbaar toerental van toepassing. Zo kun je nagaan wat jouw bedoelingen zijn en daar je aankoop op baseren.

  • Aandrijving – je werkplek bepaald voor een groot gedeelte wat voor aandrijving voor jou het beste is. Werk je veel op een vaste werkplek en heb je toegang tot een stopcontact? Dan is een schuurmachine met draad geen probleem. Werk je veel op locatie of heb je niet altijd toegang tot een stopcontact? Dan is een accu schuurmachine een goede keuze. Met een accu schuurmachine geniet je ook van volledige bewegingsvrijheid.

  • Trillingswaarde – de trillingswaarde van een schuurmachine bepaald voor een groot gedeelte de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat en wordt uitgedrukt in m/s, wat afkomstig is van ‘Root Mean Square’. Een hoge trillingswaarde kan zorgen voor overbelasting van de armen en handen, omdat deze veel schokken moeten absorberen. Hoe lager de trillingswaarde van de schuurmachine, hoe minder schokken je armen en handen moeten absorberen, dus des te langer je pijnloos kunt werken.

Benieuwd wat de beste schuurmachines van 2024 zijn? Lees dan snel verder!

 

1

Makita BO4565K

De Makita BO4565K is onze keuze voor beste schuurmachine voor hoeken en randen.

Makita BO4565K specificaties
Schuurbewegingen
28000
Schuursnelheid
Normaal
Trillingswaarde
4 m/s
Aandrijving
Netstroom
Geschikt voor
Hoeken, randen, trappen, kozijnen

9

Expert score

De Makita BO4565K is onze keuze voor beste schuurmachine voor hoeken en randen. Doordat de zool verwisselbaar is, schuur jij veel oppervlaktes met deze machine. De schuurmachine heeft een normale schuursnelheid, waardoor jij redelijk vlot door kunt werken. Wat voor ons zo speciaal is aan deze schuurmachine, is dat het een trillingswaarde van 4 m/s heeft. Dit maakt het erg comfortabel om langdurig te gebruiken en zorgt ervoor dat je amper last krijgt van je handen en armen. Je gebruikt de Makita BO4565K om hoeken, randen, trappen en kozijnen mee te schuren. Dit model wordt aangedreven door netstroom, wat betekent dat je rekening moet houden met het snoer en eventueel een verlengsnoer. Het draad van dit model is met een lengte van 2 m relatief kort, waardoor je dus wel een beperkte bewegingsruimte hebt.

Schuurbewegingen
 0/10 
Schuursnelheid
 0/10 
Trillingswaarde
 0/10 
Prijs
 0/10 
Positief
Negatief
Dit zeggen gebruikers over de Makita BO4565K

‘Ik heb deze schuurmachine aangeschaft om oude deuren klaar te maken voor een nieuwe laag vernis. Deze deuren bevatten heel wat kleine hoekjes, details en moeilijk te bereiken plaatsen, maar dankzij de driehoek in het schuurzool vormt dit geen probleem. Bij de grote zones gebruik je dan meer het grote rechthoekige gedeelte, waardoor je in no-time klaar bent met schuren. De dubbelzijdige voorkant zorgt er tevens voor dat je moeiteloos onderaan dingen kan schuren. Wat vroeger een hele dag schuren betekende, doe ik nu op een uur of 2. Een hele verademing!’’+

Review koper

‘Hoewel de Makita BO4565K zowat al het schuurstof opneemt van de rechthoek, gaat dit niet op voor de driehoek vooraan. Dit komt doordat deze dubbelzijdig werkt, wat in mijn ogen een aanvaardbare opoffering is. 100% stofvrij schuren is toch onmogelijk. Je kan de schuurzool vervangen, want zoals elke schuurzool is ook deze sterk onderhevig aan schade als je even niet oppast.’

Review koper

2

Bosch PSM 200 AES

Multischuurmachine nodig met een hoge schuursnelheid? Dan is de Bosch PSM 200 AES perfect voor jou.

Bosch PSM 200 AES specificaties
Schuurbewegingen
6000 – 26000
Schuursnelheid
Zeer snel
Trillingswaarde
5,5 m/s
Aandrijving
Netstroom
Geschikt voor
Hoeken, randen, trappen, kozijnen

9

Expert score

De Bosch PSM 200 AES is een betaalbare multischuurmachine geschikt voor hoeken, randen, trappen en kozijnen. Het heeft een reguleerbaar aantal schuurbewegingen van 6000 tot 26000. Het heeft een zeer snelle schuursnelheid, waardoor jij vlot te werk gaat. De trillingswaarde van 5,5 m/s zijn niet al te hoog, maar je kunt het wel lichtjes gaan voelen in je armen en handen. De prijs maakt deze schuurmachine een toegankelijk instapmodel voor doe-het-zelver.

Schuurbewegingen
 0/10 
Schuursnelheid
 0/10 
Trillingswaarde
 0/10 
Prijs
 0/10 
Positief
Negatief
Dit zeggen gebruikers over de Bosch PSM 200 AES

‘Deze schuurmachine doet wat hij moet doen. Ik wil deze review enkel schrijven omdat ik toch absoluut niet vind dat hij veel stof opneemt. De helft in de bak en de andere helft in het rond waar je aan het schuren bent. Andere reviews geven de indruk dat je bijna stofvrij kan werken, maar dit is dus lang niet zo. Verder geen afbreuk aan de machine, maar zonder er een stofzuiger op te hangen kan je het toch niet echt binnenshuis gebruiken.’

Review koper

3

Makita DBO180ZJ

Accu schuurmachine nodig? Dan is de Makita DBO180ZJ iets voor jou.

Prijs: Gemiddeld

Makita DBO180ZJ specificaties
Schuurbewegingen
14000 – 22000
Schuursnelheid
Zeer snel
Trillingswaarde
2,5 m/s
Aandrijving
Accu
Geschikt voor
Grote vlakke delen, houten vloeren, wanden

8.5

Expert score

De Makita DBO180ZJ is een accu schuurmachine met een zeer snelle schuursnelheid. Je kunt het aantal schuurbewegingen reguleren van 14000 tot 22000, waardoor je erg snel te werk kan gaan op grote vlakke delen, houten vloeren en wanden. Dankzij de accu-aandrijving geniet je van volledige bewegingsvrijheid, en de lage trillingswaarde van 2,5 m/s in combinatie met het lage gewicht van 1,5 kg maakt het een erg gebruiksvriendelijk model. De prijs maakt het wellicht iets minder toegankelijk voor de grote doelgroep, maar voor de fanatieke doe-het-zelver en professional is dat het wel waard.

Schuurbewegingen
 0/10 
Schuursnelheid
 0/10 
Trillingswaarde
 0/10 
Prijs
 0/10 
Positief
Negatief
Dit zeggen gebruikers over de Makita DBO180ZJ

‘Ik heb de machine een aantal keer gebruikt en hij schuurt goed en ligt lekker in de hand. Ben er blij mee. Ik stootte tijdens het schuren wel het stofopvangbakje eraf dat los erop geschoven wordt. Daar moet men even aan wennen. Verder een prima apparaat en precies wat ik ervan verwachtte. Het LXT accu systeem is zoals altijd erg goed en gaat lang mee.’

Review koper

‘Het is een gebruiksvriendelijk product wat zeer goed presteert, mits goed schuurpapier. Een echte aanrader!’

Review koper

4

BLACK+DECKER KA280-QS

De BLACK+DECKER KA280-QS is onze keuze voor de beste multifunctionele schuurmachine.

BLACK+DECKER KA280-QS specificaties
Schuurbewegingen
26000
Schuursnelheid
Normaal
Trillingswaarde
7,8 m/s
Aandrijving
Netstroom
Geschikt voor
Grote vlakke delen, hoeken, randen, houten vloeren, kozijnen, trappen, wanden

8

Expert score

De BLACK+DECKER KA280-QS is een multifunctionele schuurmachine waarmee je diverse oppervlaktes kunt schuren. Het heeft een reguleerbaar toerental, waarmee je je hoeveelheid schuurbewegingen kunt instellen. Zo kun je met precisie te werk gaan op verschillende materialen. Dit model weegt 3,2 kg, waardoor het wel aan de zware kant is. Dit model heeft ook relatief hoge trillingswaarde, dus op den duur kan je slapende armen of handen ervaren. Dit model maakt onderdeel uit van de lage prijscategorie, dus het is een toegankelijk instapmodel met veel mogelijkheden.

Schuurbewegingen
 0/10 
Schuursnelheid
 0/10 
Trillingswaarde
 0/10 
Prijs
 0/10 
Positief
Negatief
Dit zeggen gebruikers over de BLACK+DECKER KA280-QS

‘Zeer tevreden over dit toestel: eenvoudig in gebruik en ligt goed in de hand. Wisselen tussen verschillende schuurzolen gaat zeer snel en het lange snoer maakt het mogelijk om vlot door te werken. Stofopvangbakje werkt, maar vangt zeker niet alle schuurstof.’

Review koper

5

Bosch PEX 400 AE

De Bosch PEX 400 AE is de beste schuurmachine voor vlakke delen en is ideaal voor de fanatieke doe-het-zelver.

Bosch PEX 400 AE specificaties
Schuurbewegingen
4000 – 21200
Schuursnelheid
Zeer snel
Trillingswaarde
8 m/s
Aandrijving
Netstroom
Geschikt voor
Grote vlakke delen, houten vloeren, wanden

8

Expert score

De Bosch PEX 400 AE is een betaalbare schuurmachine voor vlakke oppervlaktes. De schuursnelheid is te reguleren van 4000 tot 21200, waardoor je met precisie te werk kan gaan op verschillende materialen. De schuursnelheid van dit model is zeer snel, waardoor je vlot te werk gaat. Dit model heeft een hoge trillingswaarde van 8 m/s, wat je op den duur kan gaan voelen in je armen of handen. De Bosch wordt aangedreven door netstroom, dus je geniet helaas niet van volledige bewegingsvrijheid. Dit model maakt onderdeel uit van de lage prijscategorie, wat het een toegankelijk instapmodel maakt voor de fanatieke doe-het-zelver.

Schuurbewegingen
 0/10 
Schuursnelheid
 0/10 
Trillingswaarde
 0/10 
Prijs
 0/10 
Positief
Negatief
Dit zeggen gebruikers over de Bosch PEX 400 AE

‘Aangekocht om onze muren op te schuren waar er geplamuurd werd. Doet prima zijn werk buiten de afzuiging in het bakje is alles perfect. Dit opvangbakje kan dergelijk stof absoluut niet aan, maar dat was te verwachten. Met normaal stof, zoals bij het afschuren van een houten object heb ik nog geen ervaring.’

Review koper

6

Bosch GSS 160 Multi

De Bosch GSS 160 Multi is een multischuurmachine geschikt voor de professional.

Prijs: gemiddeld

Bosch GSS 160 Multi specificaties
Schuurbewegingen
24000
Schuursnelheid
Snel
Trillingswaarde
5,5 m/s
Aandrijving
Netstroom
Geschikt voor
Hoeken, randen, kozijnen, trappen

7.8

Expert score

De Bosch GSS 160 Multi is een multischuurmachine waarmee je hoeken, randen, kozijnen en trappen kunt schuren. Je werkt met 24000 schuurbewegingen, wat goed is voor een snelle schuursnelheid. Echter is het niet instelbaar en werk je dus met een constante schuursnelheid. Je kunt het schuurpapier makkelijk verwisselen dankzij de klittenbandsluiting, dus je gaat snel te werk. De trillingswaarde van 5,5 m/s zijn niet super hoog, maar je voelt wel lichte vibratie in je armen en handen waardoor wat irritatie kan ontstaan. De prijs van dit model maakt het iets minder aantrekkelijk voor de passieve doe-het-zelver, maar voor de fanatieke thuisklusser en de professional is dit model hartstikke geschikt.

Schuurbewegingen
 0/10 
Schuursnelheid
 0/10 
Trillingswaarde
 0/10 
Prijs
 0/10 
Positief
Negatief
Dit zeggen gebruikers over de Bosch GSS 160 Multi

‘Je voelt lichte trillingen in de arm maar dit model is redelijk stil. Kan hierdoor lang achter door blijven schuren. Twee trappen (ieder dertien treden hoog inclusief de trap spil en de trapbomen) gedaan in twee uurtjes. In twee grofheden schuurpapier achter elkaar de klus geklaard! Alleen de kleine binnenhoeken van de traptreden met de hand moeten uitschuren. Maar dat geldt voor alle schuurmachines. Dit is een echte topper!’

Review koper

7

Stanley Fatmax SFMEE500S-QS

De Stanley Fatmax SFMEE500S-QS is onze keuze voor beste uitschuifbare schuurmachine.

Stanley Fatmax SFMEE500S-Q Sspecificaties
Schuurbewegingen
600 – 1700
Schuursnelheid
Normaal
Trillingswaarde
2,7 m/s
Aandrijving
Netstroom
Geschikt voor
Grote vlakke delen, wanden, vloeren

7

Expert score

Met de Stanley Fatmax SFMEE500S-QS bereik je gemakkelijk het plafond en hoef je niet door je hurken om de vloer te schuren. Met het uitschuifbare gedeelte ervaar je veel comfort gedurende je werk en met de lage trillingswaarde van slechts 2,7 m/s raken je handen en armen ook niet overbelast door de vibratie. Dit model heeft een reguleerbaar toerental, waardoor je goed te werk kunt gaan op verschillende oppervlaktes. Helaas is het niet voorzien van een constant toerental, dus bij zware belasting kan het toerental teruglopen. Er hangt een prijskaartje aan dit model, maar volgens ons is dit het zeker waard voor de fanatieke doe-het-zelver of professional.

Schuurbewegingen
 0/10 
Schuursnelheid
 0/10 
Trillingswaarde
 0/10 
Prijs
 0/10 
Positief
Negatief
Dit zeggen gebruikers over de Stanley Fatmax SFMEE500S-QS

‘Mijn keuze viel tussen deze en de powerplus. Omdat de powerplus aanzienlijk zwaarder is, toch voor deze gekozen. Gewicht is toch een belangrijke factor bij langere klussen. Uitstekend apparaat. Aan te sluiten op bouwstofzuiger.’

Review koper

Vergelijk de schuurmachines in 1 overzicht

Model
Schuurbewegingen
Schuursnelheid
Aandrijving
Trillingswaarde
Geschikt voor
Prijs
28000
Normaal
Netstroom
4 m/s
Hoeken, randen, trappen, kozijnen
Laag
6000 – 26000
Zeer snel
Netstroom
5,5 m/s
Hoeken, randen, trappen, kozijnen
Laag
14000 – 22000
Zeer snel
Accu
2,5 m/s
Grote vlakke delen, houten vloeren, wanden
Gemiddeld
26000
Normaal
Netstroom
7,8 m/s
Grote vlakke delen, hoeken, randen, houten vloeren, kozijnen, trappen, wanden
Laag
4000 – 21200
Zeer snel
Netstroom
8 m/s
Grote vlakke delen, houten vloeren, wanden
Laag
24000
Snel
Netstroom
5,5 m/s
Hoeken, randen, kozijnen, trappen
Gemiddeld
600 – 1700
Normaal
Netstroom
2,7 m/s
Grote vlakke delen, wanden, vloeren
Hoog
Onze reviewer
Jesper Jongman
Jesper Jongman

In mijn vrije tijd houd ik ervan om lekker te sporten, speel ik graag gitaar, heb ik plezier in koken en ben ik geen vreemde op het gebied van doe-het-zelven. Waarom schrijf ik reviews? Ik wil dat mensen de waarheid weten en zo goed mogelijk geïnformeerd zijn voordat ze producten kopen, zodat ze kunnen zien of het aan hun behoeften voldoet. Ik wil voorkomen dat mensen een miskoop begaan en ze direct aan het juiste product helpen. Hiervoor voer ik uitgebreid onderzoek uit naar het gereedschap waar ik over wil schrijven en ontdek ik wat de betere modellen op de markt zijn!

Pagina overzicht

Gerelateerde reveiws
Recente artikelen