De beste heggenscharen van 2023

16 januari 2023

Wij hebben de 10 beste heggenscharen van 2022 voor je op een rijtje gezet. Bekijk hieronder direct onze top-selectie:

 • De prijs-kwaliteit topper: Bosch DIY AHS 45-16 – Wil je waar voor je geld? Kies dan de Bosch DIY AHS 45-16.
 • De alleskunner: Black & Decker GTC1845L20-QW – Op zoek naar een alleskunner? Met de Black & Decker GTC1845L20-QW zit je goed.
 • Voor het hogere werk: Powerplus POWXG2042 – Moet je de hoogte in? Kies dan voor de Powerplus POWXG2042 met een telescopisch deel.
 • De krachtpatser: Wolf Garten HS 60 E – Grove heggen tackelen? Kies dan de Wolf Garten HS 60 E.
 • De topper van het high-end segment: Metabo HS 8765 – Is geld geen probleem? Kies dan de Metabo HS 8765!
 • Met precisie sculpturen : Wolf Garten BS 80 – Alleen kleinere heggen accentueren? Dan is de Wolf Garten BS 80 een prima keuze!

Introductie

Heggenscharen zijn er in overvloed, dus hoe vind jij nou nog de juiste heggenschaar voor jou? Door alle producenten die een stukje van de taart op willen eisen zie jij als klant soms de bomen door het bos niet meer. Waar moet je op letten bij het kopen van een heggenschaar? De belangrijkste punten om op te letten bij het kopen van een heggenschaar zijn:

 • Aandrijving – je kunt kiezen uit elektrische heggenscharen, heggenscharen op accu of benzine heggenscharen. Elektrische heggenscharen vereisen relatief weinig onderhoud, met een heggenschaar op accu geniet je van volledige bewegingsvrijheid en ze zijn vaak redelijk geruisloos en met benzine heggenscharen krijg je vaak het meeste kracht.
 • Gewicht – hoe zwaar je heggenschaar is bepaalt hoe comfortabel je kunt werken voor een langere periode en hoe makkelijk het te transporteren is. Let dus bij de aankoop goed op het gewicht!
 • Vermogen – het vermogen van de heggenschaar vertelt je waar de heggenschaar geschikt voor is. Zwaarder werk vereist meer vermogen. Kleinere takken kunnen doorgezaagd worden met minder vermogen. Ga dus altijd goed na wat je doel is en stem daar de aankoop op af.
 • Zwaardlengte – de zwaardlengte, net als het vermogen, is ook een belangrijke indicatie van het doel van de heggenschaar. Langere zwaardlengtes zullen beter werken bij bredere heggen.
 • Veiligheid – kijk altijd goed naar de veiligheidsspecificaties van de heggenscharen. Heeft de kettingzaag een kettingrem? Is het uitgerust met terugslagbeveiliging? Heeft het een dubbel handvat voor meer grip? Zorg ervoor dat je een veilige heggenschaar koopt en er ook veilig mee omgaat om ongelukken te voorkomen.

Bedenk van te voren waar je de heggenschaar voor gaat gebruiken.

Bedenk van te voren altijd waar jij de heggenschaar voor gaat gebruiken. Dit maakt het makkelijker voor je om dan uiteindelijk de juiste heggenschaar te vinden die ook daadwerkelijk geschikt is voor het werk wat jij van plan bent te gaan doen. Ga je alleen kleinere struiken of de buxushaag op de oprit snoeien? Dan raden we compacte heggenscharen aan zoals de Wolf Garten BS 80 (nummer 6). Heb je een paar grote joekels in de achtertuin staan waarvan er dikke takken gesnoeid moeten worden? Dan zijn heggenscharen met meer vermogen geschikt voor jou, zoals de Wolf Garten HS 60 E (nummer 4). Als je alleen fijn werk verricht, dan heb je natuurlijk geen krachtpatser nodig. Stel jezelf dus deze vragen voordat je tot aankopen overgaat en ga dan op zoek naar de heggenschaar die daarbij past. Zo bespaar je jezelf een miskoop en dus een heleboel geld!

1
terug naar menu ↑

Bosch DIY AHS 45-16

De Bosch AHS 45-16 is de prijs-kwaliteit topper van de lijst en is het perfecte instapmodel voor het fijnere tuinwerk.

Bosch DIY AHS 45-16 specificaties  
Gewicht 2,6 kilogram
Zwaardlengte 45 centimeter
Vermogen 420 watt
Aandrijving Elektrisch
Max. takdikte 16 millimeter

6.8Expert Score

De Bosch AHS 45-16 is een elektrische heggenschaar met een vermogen van 420 watt. Met een lemmetlengte van 45 centimeter is hij zeer geschikt voor takken met een maximale dikte van 16 millimeter. Het lichte gewicht van 2.6 kilo maakt hem ook erg geschikt voor mensen die iets minder sterk zijn en zorgt ervoor dat je wat langer door kunt werken zonder last te ervaren.

Gewicht
9
Zwaardlengte
6
Vermogen
4
Max takdikte
5
Prijs
10
Positief
 • Door de elektrische aandrijving geniet je van een constante stroomvoorziening
 • Met een gewicht van slechts 2.6 kilo werk je zonder moeite voor langere snoeisessies
Negatief
 • De heggenschaar is te gebruiken voor takken tot een dikte van 16 millimeter

Dit zeggen gebruikers over de Bosch DIY AHS 45-16

‘Deze heggenschaar bevalt prima! Ik heb veel meters aan hederahek(heg)werk en dat moest ik in 4 stukken verdelen omdat het teveel werk was’
Review koper
via Coolblue.nl
‘Prima apparaat. Snoeit de beukenhaag en de taxushaag heel gemakkelijk en is door zijn gewicht ook voor mij goed hanteerbaar. Nu heb ik geen smoes meer om deze taak aan mijn man over te laten!’
Review koper
via Coolblue
2
terug naar menu ↑

Black & Decker GTC1845L20-QW

Met de Black & Decker GTC1845L20-QW werk je door de accu ongehinderd in je hele achtertuin.

Prijs: gemiddeld

Bosch DIY AHS 45-16 specificaties  
Gewicht 2,6 kilogram
Zwaardlengte 45 centimeter
Vermogen
Aandrijving Accu
Max. takdikte 18 millimeter

7.6Expert Score

De Black & Decker GTC1845L20-QW is ideaal voor het langere werk en voor iedereen die niet afhankelijk wil zijn van een verlengsnoer. Met een lemmetlengte van 45 centimeter is hij zeer geschikt voor takken met een maximale dikte van 18 millimeter. Je bent wel afhankelijk van de levensduur van de accu, dus je moet hem periodiek opladen al wil je weer aan het werk. Voor de veiligheid kun je dit model alleen met 2 handen starten en er zit een messenrem van slechts 1 seconde op.

Gewicht
9
Zwaardlengte
6
Vermogen
10
Max takdikte
5.5
Prijs
7.5
Positief
 • Je wordt niet beperkt door de snoerlengte
 • Met een gewicht van slechts 2.6 kilogram is deze ideaal voor de langere klusjes
Negatief
 • Je bent afhankelijk van de levensduur van de accu

Dit zeggen gebruikers over de Black & Decker GTC1845L20-QW

‘Het product bevalt prima. Nog nooit zo snel en strak de buxushaag gesnoeid, nu begonnen aan de klimop, en ook dat gaat prima. Door de dubbele bediening is het apparaat veilig in het gebruik. Ik was bang dat het apparaat erg zwaar zou zijn, maar het is voor mij, vrouw van 67, goed te hanteren.’
Review koper
Via Coolblue.nl
‘Op zich prima schaar, maar mijn beide adapters om de accu's op te laden zijn binnen twee jaar stuk, vallen blijkbaar buiten de garantie en kosten 28 euro per stuk om te vervangen. Dat vind ik toch wel heel matig van B+D, en zonder adapters kun je de accu's niet laden en heb je niets aan je gereedschap.’
Review koper
3
terug naar menu ↑

Powerplus POWXG2043

De Powerplus POWXG2043 is een elektrisch aangedreven heggenschaar geschikt voor het hoge werk!

Prijs: gemiddeld

Powerplus POWXG2043 specificaties  
Gewicht 5,0 kilogram
Zwaardlengte 51 centimeter
Vermogen 750 watt
Aandrijving Elektrisch
Max. takdikte 24 millimeter

7.2Expert Score

De Powerplus POWXG2043 is een heggenschaar geschikt voor het hogere werk. De steel is uitschuifbaar tot een lengte van 2,8 meter, waardoor je gemakkelijk bij de hogere takken zult komen. De kop van machine is ook in verschillende hoeken in te stellen, zodat je met precisie hoeken kunt snoeien. De machine is 5.0 kilogram zwaar, waardoor het na langere tijd voor wat ongemak kan zorgen. Met een vermogen van 750 watt zouden de stevige heggen ook onderdanig moeten zijn aan de kracht van deze heggenschaar!

Gewicht
5
Zwaardlengte
7
Vermogen
9
Max takdikte
7.5
Prijs
7.5
Positief
 • De heggenschaar heeft een telescopische steel, zodat je grote hoogtes gewoon vanaf de grond kan bereiken
 • Met het draaibare handvat kan je iedere hoek met precisie snoeien
Negatief
 • In de hoogte werken kan na enige tijd zwaar worden
 • Deze heggenschaar is niet op veel plaatsen meer te koop

Dit zeggen gebruikers over de Powerplus POWXG2043

‘In de positie waarvoor ik hem heb aangeschaft, namelijk hoog. Werkt deze niet naar behoren en word knippen een gevecht. de schaar ook in de hoogste stand een paar graden kantelen zou een oplossing kunnen zijn. in de horizontale stand buigen de takken weg van de schaar en worden niet geknipt en 15 mm takken ! ik denk niet dat deze die aankan, daar het hier heel zacht hout is van nog geen 8 mm het betreft leilinden maar dan de nepper van dat type boom mijn bosch knal er zo langs Alleen mijn armen zijn niet zo lang. kortom jammer helaas.’
Review koper
via Coolblue.nl
‘Zonder de telescooparm goed om mee te werken. Maar bij het plaatsen van de telescooparm redelijk zwaar omdat de aandrijfmotor mee in de hoogte gaat’
Review koper
via Bol.com
4
terug naar menu ↑

Wolf Garten HS 60 E

Met de significante lemmetlengte van de Wolf Garten HS 60 E snoei je in 1 keer een groot gedeelte weg van je heg!

Wolf Garten HS 60 E specificaties  
Gewicht 3,2 kilogram
Zwaardlengte 60 centimeter
Vermogen 550 watt
Aandrijving Elektrisch
Max. takdikte 24 millimeter

8.1Expert Score

Met de Wolf Garten HS 60 E snoei je in 1 beweging grote stukken van je heg. Met een lemmetlengte van 60 centimeter snoei je probleemloos takken met een dikte van 24 millimeter. Met een gewicht van 3.2 kilogram is het ook geen probleem om langere periodes achter elkaar te werken. Je bent wel afhankelijk van een verlengsnoer. Aan de veiligheid is ook gedicht. Een quickstop is aanwezig, waardoor de messen al binnen 0.2 seconde stilstaan.

Gewicht
8
Zwaardlengte
9
Vermogen
6
Max takdikte
7.5
Prijs
10
Positief
 • Door de lange lemmetlengte van 60 centimeter snoei je in één beweging grote stukken van je heg
 • Redelijk licht gewicht van 3.2 kilogram waardoor je vrij eenvoudig langere periodes kunt werken
Negatief
 • Afhankelijk van een verlengsnoer
 • Dit model is niet op veel plekken nog leverbaar

Dit zeggen gebruikers over de Wolf Garten HS 60 E

‘Echt super machine. Heb er al meer van andere merken gehad maar deze is echt super! Blij mee’
Review koper
via Coolblue.nl
‘Prima prijs kwaliteitsverhouding’
Review koper
via Bol.com
5
terug naar menu ↑

Metabo HS 8765

De Metabo HS 8765 is een 560 watt elektrische heggenschaar geschikt voor grote heggen!

Metabo HS 8765 specificaties  
Gewicht 4,0 kilogram
Zwaardlengte 65 centimeter
Vermogen 560 watt
Aandrijving Elektrisch
Max. takdikte 34 millimeter

7.7Expert Score

De Metabo HS 8765 is een 560 watt elektrische heggenschaar geschikt voor het groffe werk. Met het lemmetlengte van 65 centimeter overwin je eenvoudig takken met een dikte tot 34 millimeter. De heggenschaar is voorzien van een mechanische snelstop, waardoor de messen binnen 0,05 seconde stilstaan.

Gewicht
5.5
Zwaardlengte
10
Vermogen
7
Max takdikte
10
Prijs
6
Positief
 • Met de lemmetlengte van 65 centimeter snoei je in 1 beweging grote stukken van je heg
 • Je snoeit door de ruime mesafstand ook de stevige takken tot een dikte van 34 millimeter
Negatief
 • De heggenschaar is met een gewicht van 4 kilogram aan de zware kant

Dit zeggen gebruikers over de Metabo HS 8765

‘Mooi apparaat, zeer degelijk gebouwd cq afgewerkt. Scherp en werkt snel. Gevoel goed product in handen te hebben. Karwei van meerdere strekkende tientallen meters geen probleem. Nadeel is dat deze wel wat zwaar op de hand is. Voor de gemiddelde vrouw niet aan te raden (no offence...)’
Review koper
via Coolblue
‘15 jaar professioneel werken en maar twee Metabo's "verbruikt". De nieuwe ook weer Metabo, opvallend stil, goed gebalanceerd, superscherp en voordelig geprijsd. Enig nadeel: Je moet er nog mee werken.’
Review koper
via Coolblue
6
terug naar menu ↑

Wolf Garten BS 80

De Wolf Garten BS 80 is een lichte heggenschaar geschikt voor het fijne sculptuurwerk. 

Prijs: gemiddeld

Wolf Garten BS 80 specificaties  
Gewicht 0,9 kilogram
Zwaardlengte 17 centimeter
Vermogen
Aandrijving Accu
Max. takdikte 12 millimeter

7.3Expert Score

De Wolf Garten BS 80 is een lichte heggenschaar geschikt voor het fijnere werk. Dankzij de kantelbare messenbalk vind je gemakkelijk de juiste werkhouding om met precisie te kunnen sculpturen. Door de krachtige accu kun je tot wel 100 minuten doorwerken. De laadtijd is met 6 uur wel aan de langere kant.

Gewicht
10
Zwaardlengte
5
Vermogen
10
Max takdikte
4
Prijs
7.5
Positief
 • Hij is voorzien van een kantelbare messenbalk zodat je makkelijk de juiste werkhouding vindt
 • Met een 7,2 volt 2,2 Ah Li-ion accu werk je tot wel 100 minuten snoerloos door
Negatief
 • Oplaadtijd van 6 uur

Dit zeggen gebruikers over de Wolf Garten BS 80

‘Na een eerdere miskoop van een ander merk zijn we ons gaan verdiepen in de producten van Wolf. De uitkomst ervan bevalt ons prima, het is een aanrader.’
Review koper
via Coolblue.nl
‘Koos dit product omdat je er lang mee kan werken in vergelijking met andere accu buxusscharen. Het is gemakkelijk te hanteren en messen zijn eenvoudig te wisselen. De snoeiprestaties zijn zeer goed. Het enige nadeel is de lange oplaadtijd.’
Review koper
via Coolblue.nl
7
terug naar menu ↑

Makita UH5570

De Makita UH5570 is een betaalbare heggenschaar geschikt voor veelzijdig snoeiwerk. 

Prijs: gemiddeld

Makita UH5570 specificaties  
Gewicht 3,6 kilogram
Zwaardlengte 55 centimeter
Vermogen 550 watt
Aandrijving Elektrisch
Max. takdikte 18 millimeter

6.6Expert Score

Linkshandig? Geen probleem! Dan kan ook jij overweg met de Makita UH5570. Dit is een elektrische heggenschaar met 550 watt vermogen. Wij hebben de uitvoering gekozen met een zwaardlengte van 55, maar er zijn ook zwaardlengtes van 42 cm en 65 cm beschikbaar. Met dit model snoei jij gemakkelijk takken van 18 mm door en door de elektrische aandrijving geniet je ook van een constante stroomvoorziening zodat het snoeien erg vlot gaat. De veiligheidsslipkoppeling zorgt ervoor dat de machine niet vast kan slaan en de de elektrische rem zorgt ervoor dat de messen snel tot stilstand komen wanneer je de 2-handsschakelaar loslaat.

Gewicht
6
Zwaardlengte
8
Vermogen
6
Max takdikte
5.5
Prijs
7.5
Positief
 • Dankzij de 3-voudige handgreep is de heggenschaar voor zowel rechts- als linkshandigen geschikt
 • Je geniet van een constante stroomvoorziening door de elektrische aandrijving
Negatief
 • Enkel geschikt voor takken tot 18 mm dik

Dit zeggen gebruikers over de Makita UH5570

‘Dit apparaat doet heel goed wat het moet doen. Zeer degelijke machine. Pas gekocht dus geen oordeel over duurzaamheid.’
Review koper
8
terug naar menu ↑

Makita DUH523Z

De Makita DUH523Z is een gerenommeerde heggenschaar op een 18v accu.

Prijs: gemiddeld

Makita DUH523Z specificaties  
Gewicht 3,4 kilogram
Zwaardlengte 52 centimeter
Vermogen
Aandrijving Accu
Max. takdikte 15 millimeter

7.3Expert Score

De Makita DUH523Z is een goede heggenschaar op een 18v accu. Door de accu geniet je van volledige bewegingsvrijheid en kom je overal gemakkelijk bij. Door het gewicht van slechts 3.4 kilogram werk je ook makkelijk voor langere periodes door, of in de hoogte. Met een lemmetlengte van 15 centimeter en de 18v accu snij je takken van maximaal 15 millimeter door. Alleen is de accu leeg? Dan moet je even wachten totdat ‘ie weer is opgeladen!

Gewicht
7
Zwaardlengte
8
Vermogen
10
Max takdikte
4
Prijs
7.5
Positief
 • Je geniet van volledige bewegingsvrijheid door de accu
 • De heggenschaar weegt slechts 3.4 kilogram, waardoor je makkelijk langere periodes kunt werken
Negatief
 • Accu leeg? Dan moet je helaas wachten totdat het weer is opgeladen
9
terug naar menu ↑

McCulloch Ergolite 6028

De McCulloch Ergolite 6028 is een zeer functionele heggenschaar op benzine!

McCulloch Ergolite 6028 specificaties  
Gewicht 5,0 kilogram
Zwaardlengte 60 centimeter
Vermogen 600 watt
Aandrijving Benzine
Max. takdikte 28 millimeter

7.4Expert Score

De McCulloch Ergolite 6028 is een benzine heggenschaar die je 600 watt vermogen en een lemmetlengte van 60 centimeter biedt. Met deze specificaties, snoei jij gemakkelijk takken met een dikte tot 28 millimeter door. De heggenschaar weegt 5 kilo, dus lang achter elkaar werken zal een uitdaging zijn. De heggenschaar is voorzien van geïntegreerde mesbescherming voor de veiligheid.

Gewicht
5
Zwaardlengte
9
Vermogen
8
Max takdikte
9
Prijs
6
Positief
 • Dankzij de werking op benzine zit je niet vast aan verlengsnoeren
 • Met de lemmetlengte van 60 centimeter snoei je grote stukken in één keer.
 • Het draaibare handvat zorgt voor een goede gebruikservaring
Negatief
 • Heggenscharen op benzine vereisen relatief veel onderhoud
 • Met het gewicht van 5 kilogram is deze machine aan de zware kant

Dit zeggen gebruikers over de McCulloch Ergolite 6028

‘Prima apparaat. Gaat als boter door de heg, ook de dikkere takken. Gemakkelijk te bedienen. Wel gehoorbescherming gebruiken. Ook een beetje opletten, wanneer je de heg snoeit ivm buren ed. Erg prettig om een solide apparaat te hebben, zonder snoer wat je iedere keer moet verleggen en ontwijken.’
Review koper
via Coolblue
10
terug naar menu ↑

Gardena ComfortCut Li-18/60

De Gardena ComfortCut Li-18/60 is een heggenschaar op accu met een flinke lemmetlengte zodat je makkelijk grote stukken heg in één keer snoeit!

Gardena ComfortCut Li-18/60 specificaties  
Gewicht 2,9 kilogram
Zwaardlengte 60 centimeter
Vermogen
Aandrijving Accu
Max. takdikte 20 millimeter

7.9Expert Score

De Gardena ComfortCut Li-18/60 is een lichte heggenschaar op accu. Met een gewicht van slechts 2.9 kilogram is deze zeer comfortabel om langdurig te gebruiken, en met de lemmetlengte van 60 centimeter snoei jij in één beweging grote stukken van je heg af. Je bent met een heggenschaar op accu wel afhankelijk van de levensduur van de accu.

Gewicht
8.5
Zwaardlengte
9
Vermogen
10
Max takdikte
6
Prijs
6
Positief
 • Flinke lemmetlengte van 60 centimeter
 • Je geniet van volledige bewegingsvrijheid
 • Slechts 2.9 kilogram
Negatief
 • Je bent afhankelijk van de levensduur van de accu

Dit zeggen gebruikers over de Gardena ComfortCut Li-18/60

‘Zodra ik de heggenschaar in mijn bezit had de accu opgeladen. Na enkele uren was deze volledig opgeladen en kon ik aan de slag met mijn beukenhaag. De machine is licht in gebruik en ‘knipt’ uitstekend, wel merk je duidelijk aan het geluid wanneer de takken wat dikker zijn. Wat ideaal om snoerloos te werken, wat dan ook de voornaamste reden was om deze heggenschaar aan te schaffen!’
Review koper
via Coolblue
terug naar menu ↑

Vergelijk de beste heggenscharen in 1 overzicht

ModelGewichtMax.
takdikte
VermogenZwaard-
lengte
Aandrijving
Prijs
Bosch DIY AHS 45-162,6 kg16 mm420W45 cmElektrischLaag
Black & Decker GTC1845L20-QW2,6 kg18 mm45 cmAccuGem
Powerplus POWXG20425,0 kg24 mm750W51 cmElektrischGem
Wolf Garten HS 60 E3,2 kg24 mm550W60 cmElektrischLaag
Metabo HS 87654,0 kg34 mm560W65 cmElektrischHoog
Wolf Garten BS 800,9 kg12 mm17 cmAccuGem
Makita UH55703,6 kg28 mm550W55 cmElektrischGem
Makita DUH523Z3,4 kg15 mm52 cmAccuGem
McCulloch Ergolite 60285,0 kg28 mm600W60 cmBenzineHoog
Gardena ComfortCut Li-18/602,9 kg20 mm60 cmAccuHoog

Gereedschappengids
Logo