De beste afkortzagen van 2023

10 februari 2023

Op zoek naar een afkortzaag? In artikel bespreken wij de beste afkortzagen van 2022. Alvast benieuwd naar onze top-selectie? Bekijk ze hieronder:

 • Metabo KS 216 M Lasercut – op zoek naar de beste budget-optie? Bekijk dan de betaalbare Metabo KS 216 M Lasercut!
 • Makita LF1000ben je een professional of wil je gewoon het beste wat er op de markt is? Dan is de Makita LF1000 jou op het lijf geschreven.
 • BLACK+DECKER BES700-QSwil je vaak in en rondom het huis klussen? Check dan de BLACK+DECKER BES700-QS!
 • DeWalt DWS777-QSdit is de beste afkortzaag met trekfunctie voor de professional
 • Einhell TC-SM 254 – Zoek je “bang for your buck”? Dan is de Einhell TC-SM 254 perfect voor jou.

Klik hier om de tabel de scores van elke afkortzaag te kijken.

Wat is een afkortzaag? 

Een afkortzaag, ook wel verstekzaag of radiaalzaag genoemd, is een machine met een groot cirkelvormig zaagblad. Het is een gemotoriseerde zaag die bedoeld is om verschillende materialen af te korten. Het is mogelijk om metalen, verschillende soorten hout of kunststof te zagen. Met de afkortzaag kun je dit met extreme precisie doen en je kunt ook het materiaal in een bepaalde hoek zagen door de machine hierop in te stellen.

terug naar menu ↑

Waar let je op bij het kopen van een afkortzaag?

De markt is gevuld met afkortzagen die allemaal claimen de beste te zijn. Hoe maak jij nou nog de goede keuze en waar let je op bij het kopen van een afkortzaag? Om jou een handje te helpen hebben wij een koopgids opgesteld met de belangrijkste specificaties van een afkortzaag. Zo kun jij elk model wat je op het hoog hebt goed aan de hand van dezelfde criteria bekijken, zodat je niet appels met peren vergelijkt. Zie hieronder waar je op moet letten bij het kopen van een radiaalzaag.

 

 • Vermogen – het vermogen van een afkortzaag geeft aan hoeveel stroom de afkortzaag opneemt. Het kan gebruikt worden als indicatie om vast te stellen of de radiaalzaag geschikt is om een bepaald materiaal door te zagen. Een afkortzaag met een hoger vermogen is vaak beter in staat om hardere materialen door te zagen dan varianten met minder vermogen.
 • Zaagbladdiameter – het zaagbladdiameter geeft aan hoe diep je kan zagen met de radiaalzaag. Hoe groter de diameter van het zaagblad, des te dieper je kunt zagen in een bepaald soort materiaal. Het vermogen in combinatie met de diameter van het zaagblad zijn beide belangrijke indicaties om vast te stellen wat voor soort materiaal er doorgezaagd kan worden en hoe diep je het materiaal kunt doorzagen.
 • Trekfunctie – als een afkortzaag voorzien is van een trekfunctie betekent dit dat je de zaag niet alleen verticaal kunt bewegen, maar ook horizontaal. Hierdoor kun je dus ook bijvoorbeeld brede planken zagen, wat niet zou kunnen met een afkortzaag die enkel verticaal beweegt.
 • Kantelbare zaagkop – een kantelbare zaagkop maakt het mogelijk om het materiaal in een bepaalde hoek af te zagen, bijvoorbeeld 45°.
 • Lasergeleider / schaduwlijn – een lasergeleider of schaduwlijn helpt je om kaarsrechte stukken te zagen. Deze markeren de zaaglijn op je werkstuk zodat je deze kunt volgen en rechte stukken kunt afzagen met precisie.
 • Stofafzuiging – de stofafzuiging zorgt voor een schone werkplek. Wanneer je zaagt zal er veel stof en zaagsel rondslingeren. Als je radiaalzaag voorzien is van stofafzuiging wordt dit direct opgevangen en ga je zo schoon mogelijk te werk.

Benieuwd naar de onze uitwerking van de beste akortzagen van 2022? Lees dan snel verder!

1
terug naar menu ↑

Metabo KS 216 M Lasercut

Niet te veel uitgeven? Bekijk dan de Metabo KS 216 M Lasercut!

Metabo KS 216 M Lasercut specificaties  
Vermogen 1350W
Zaagbladdiameter 216 mm
Maximale zaagdiepte 60 mm
Trekfunctie Nee
Kantelbaar Naar één kant kantelbaar

7Expert Score

De Metabo KS 216 M Lasercut is een goede budget-optie voor de doe-het-zelver. Deze heeft een vermogen van 1350 Watt en het is geschikt voor kleine balken, lijsten, plinten. aluminium profielen en kunststof kanalen. Dit model is helaas niet voorzien van een trekfunctie, wat betekent dat je de zaag alleen verticaal kunt bewegen. Dit maakt het zagen van brede planken vrijwel onmogelijk, maar voor de prijs is de afwezigheid van deze functie niet gek te noemen. Wel is dit model voorzien van een stofafzuiging waardoor je schoner werkt, en een laserfunctie waarmee je precieze lijnen kunt zagen. De zaagkop is naar één kant kantelbaar, waardoor je het materiaal ook in een hoek kunt zagen. Al met al is deze afkortzaag zeer geschikt voor de doe-het-zelver die in het weekend lekker aan de slag wilt.

Vermogen
7
Zaagbladdiameter
6
Maximale zaagdiepte
5
Prijs
10
Trekfunctie
6
Kantelbare zaagkop
8
Positief
 • Dit model is voorzien van een lasergeleider zodat je met precisie kunt zagen
 • De stofafzuiging zorgt ervoor dat het stof niet ronddwarrelt
 • Het lichte gewicht en compacte formaat maken de afkortzaag gemakkelijk mee te nemen
Negatief
 • Dit model is niet voorzien van een trekfunctie, dus het beweegt enkel verticaal

Dit zeggen gebruikers over de Metabo KS 216 M Lasercut

‘Deze Metabo zaag is zeker een aanrader. Hij heeft een goede prijs kwaliteitsverhouding. Zijn compacte formaat zorgt ervoor dat hij gemakkelijk mee te nemen is. Let wel even op dat vanuit de fabriek de zaag niet 100% op 90 graden staat. Dit is gemakkelijk in te stellen met een inbussleutel.’
Review koper
via Coolblue.nl
‘Ik gebruik de lasercut voornamelijk om glaslatten in verstek te zagen. Dankzij de laser en verlichting kan ik tot op de millimeter precies zagen, een grote verbetering tov. mijn vorige zaagmachine.’
Review koper
via Bol.com
2
terug naar menu ↑

Makita LF1000

De Makita LF1000 is de beste krachtige afkortzaag voor de professional.

Makita LF1000 specificaties  
Vermogen 1650W
Zaagbladdiameter 216 mm
Maximale zaagdiepte 68 mm
Trekfunctie Nee
Kantelbaar Naar twee kanten kantelbaar

7.4Expert Score

De Makita LF1000 is een zeer geschikte afkortzaag voor de professional. HIJ heeft een krachtig vermogen van 1650W waarmee grover materiaal door te zagen is. Met de zaagbladdiameter van 216 mm zaagt deze machine 68 mm diep. De zaagkop is ook kantelbaar naar twee kanten toe, zodat je je materiaal niet om hoeft te draaien als je op twee plaatsen in een hoek wilt zagen. Dit model heeft ook een tafelverbreding, waardoor langere objecten ook stabiel blijven liggen zodat je goed kunt blijven werken. Dit model is niet voorzien van een trekfunctie, dus de zaagbreedte is helaas wel beperkt. Al met al is deze afkortzaag erg geschikt voor de professional.

Vermogen
8
Zaagbladdiameter
7
Maximale zaagdiepte
7
Prijs
6.5
Trekfunctie
6
Kantelbare zaagkop
10
Positief
 • De zaagmachine is makkelijk en sleutelvrij om te zetten van de afkort- naar de tafelzaagstand
 • Dit model is voorzien van een tafelverbreding waardoor ook grotere stukken stabiel blijven liggen
 • De zaagkop is naar 2 kanten kantelbaar
Negatief
 • Niet voorzien van een trekfunctie

Reviews van Bol.com en Coolblue over de Makita LF1000

‘Exact wat ik verwachte van dit toestel. Lang getwijfeld tussen verschillende modellen, maar zeer blij nu met mijn keuze’
Review koper
3
terug naar menu ↑

Black+Decker BES700-QS

Ben je een fanatieke doe-het-zelver? Dan is de BLACK+DECKER BES700-QS perfect voor jou!

BLACK+DECKER BES700-QS specificaties  
Vermogen 1600W
Zaagbladdiameter 216 mm
Maximale zaagdiepte 62 mm
Trekfunctie Ja
Kantelbaar Naar één kant kantelbaar

7.8Expert Score

De BLACK+DECKER BES700-QS is een zeer geschikte optie voor de fanatieke doe-het-zelver die graag als een professional te werk gaat in en rondom het huis. Met het vermogen van 1600W is hij geschikt voor grover materiaal, en ook door de maximale zaagbreedte van maar liefst 305 mm zijn bredere materialen geen partij voor deze BLACK+DECKER afkortzaag. Het heeft een maximale zaagdiepte van 62 mm wat niet marktleidend is, dus als je dikkere balken moet zagen dan heb je hier waarschijnlijk niet genoeg aan. Dit model is wel voorzien van een trekfunctie, waarmee je de zaag ook horizontaal kunt bewegen. Je kunt je materiaal ook in hoeken zagen, door de kantelbare zaagkop. Dit model valt in de lage prijscategorie, wat ‘m erg aantrekkelijk maakt voor de fanatieke doe-het-zelver die niet al te veel geld wilt uitgeven.

Vermogen
7
Zaagbladdiameter
7
Maximale zaagdiepte
5
Prijs
10
Trekfunctie
10
Kantelbare zaagkop
8
Positief
 • Dit model is voorzien van een trekfunctie, waardoor je makkelijker bredere materialen kunt zagen
 • De schaduwlijn helpt je bij het maken van kaarsrechte lijnen
 • Met een maximale zaagbreedte van 305 mm zijn bredere materialen geen partij voor dit model
Negatief
 • De maximale zaagdiepte van 62 mm is niet indrukwekkend, waardoor dikker materiaal minder makkelijk gezaagd wordt

Dit zeggen gebruikers over de BLACK+DECKER BES700-QS

‘Zeer goed product voor zowel hobbyisten als fanatieke doe het zelvers. Maakt mooie, strakke zaagsnedes en is makkelijk in gebruik’
Review koper
via Coolblue.nl
4
terug naar menu ↑

DeWalt DWS777-QS

Op zoek naar de beste afkortzaag met trekfunctie? Dan is de DeWalt DWS777-QS ideaal voor jou.

DeWalt DWS777-QS specificaties  
Vermogen 1800W
Zaagbladdiameter 216 mm
Maximale zaagdiepte 60 mm
Trekfunctie Ja
Kantelbaar Naar één kant kantelbaar

7.3Expert Score

De DeWalt DWS777-QS is de beste afkortzaag met trekfunctie voor de professional. Het heeft een vermogen van 1800W, wat het geschikt maakt voor grover materiaal. Met het zaagbladdiameter van 216 mm is deze afkortzaag goed voor een zaagdiepte van 60 mm. De DeWalt DWS777-QS is voorzien van een handig geplaatste schaduwlijn, waarmee je kaarsrechte lijnen kunt zagen. Dankzij de tafelverbreding kunnen ook bredere werkstukken stabiel liggen, zodat je accuraat kunt blijven zagen. Het minpuntje aan de DeWalt DWS777-QS is dat het maar naar één kant kantelbaar is, waardoor je je werkstuk moet omdraaien als je aan beide kanten een inkeping wilt maken in een bepaalde hoek. Voor de professional die graag doorwerkt, kan dit een puntje van irritatie zijn.

Vermogen
9
Zaagbladdiameter
7
Maximale zaagdiepte
4
Prijs
6
Trekfunctie
10
Kantelbare zaagkop
8
Positief
 • Dankzij de handige schaduwlijn kun je met precisie zagen
 • De tafelverbreding maakt het mogelijk dat je ook bredere werkstukken kunt zagen met de stabiliteit die nodig is voor precisie
Negatief
 • Slechts naar één kant kantelbaar, wat voor de professional wellicht als een minpunt kant worden opgevat

Reviews van Bol.com en Coolblue over de DeWalt DWS777-QS

‘Het resultaat is zo veel strakker dan mijn oude simpele afkortzaag, ook al had ik dat al eens een ander zaagblad ingezet. En daarbij zijn de graden die je instelt voor verstek of kantelen ook veel preciezer.’
Review koper
‘Echt lekker solide en precies apparaat voor een goede prijs. Duurdere zijn vooral groter. Voor mij is deze perfect.’
Review koper
5
terug naar menu ↑

Einhell TC-SM 254

De Einhell TC-SM 254 is een zeer goede budget-optie met de specificaties van duurdere modellen.

Einhell TC-SM 254 specificaties  
Vermogen 1900W
Zaagbladdiameter 254 mm
Maximale zaagdiepte 85 mm
Trekfunctie Ja
Kantelbaar Naar één kant kantelbaar

8.8Expert Score

De Einhell TC-SM 254 is een goede budget-optie en een krachtige afkortzaag. Het vermogen 1900W maakt het zeker niet ongeschikt voor zwaar werk, en ook met de maximale zaagdiepte van 85 mm is niets mis. Dit model is voorzien van een trekfunctie, waardoor de zaag ook horizontaal bewogen kan worden, waardoor je dikke balken goed kan doorzagen. De kantelbare zaagkop is naar één kant te bewegen, waardoor je materialen in een hoek kan zagen. De prijs maakt het erg toegankelijk voor een grote doelgroep en de doe-het-zelver zal hier prima mee overweg kunnen!

Vermogen
9.5
Zaagbladdiameter
8
Maximale zaagdiepte
7
Prijs
10
Trekfunctie
10
Kantelbare zaagkop
8
Positief
 • De lasergeleider helpt je om kaarsrechte lijnen te zagen
 • De zaagdiepte van 85 millimeter maakt hem geschikt voor het doorzagen van dikkere balken
Negatief
 • Niet voorzien van tafelverbreding

Reviews van Bol.com en Coolblue over de Einhell TC-SM 254

‘Gekocht voor het verwerken van schuttinghout en palen dit ging uitstekend. Ook de verstekverbindingen makkelijk te zagen. Werkt snel en nauwkeurig. Beter als de goedkopere modellen met een kwetsbaar kunststof lipje wat je opzij moet trekken om de zaagkap te ontgrendelen. Door zijn grote zaagdiepte voor heel veel soorten balken goed te gebruiken.’
Review koper
6
terug naar menu ↑

Metabo KGS 216 M

De Metabo KGS 216 M is een populaire afkortzaag voor een betaalbare prijs.

Prijs: gemiddeld

De Metabo KGS 216 M  
Vermogen 1500W
Zaagbladdiameter 216 mm
Maximale zaagdiepte 65 mm
Trekfunctie Ja
Kantelbaar Naar één kant kantelbaar

7.4Expert Score

De Metabo KGS 216 M is volgens de consument een erg populaire afkortzaag met lovende reviews. Het heeft een gemiddeld vermogen van 1500W, wat het geschikt maakt voor regulier materiaal. De zaagbladdiameter van 216 mm maakt dit model goed voor een zaagdiepte van 65 mm. Het model is voorzien van een trekfunctie, waardoor je de zaag ook horizontaal beweegt. Dit maakt brede balken zagen erg eenvoudig. De zaagkop is kantelbaar naar één kant, dus je kunt je materiaal in een hoek zagen. Omdat deze kantelbaar is naar één kant, moet je je materiaal wel omdraaien als je in een soortgelijke hoek wilt zagen aan de andere kant. De prijs maakt het erg aantrekkelijk voor een grote groep en de fanatieke doe-het-zelver zal floreren met dit apparaat!

Vermogen
7
Zaagbladdiameter
7
Maximale zaagdiepte
5
Prijs
7.5
Trekfunctie
10
Kantelbare zaagkop
8
Positief
 • Dankzij de tafelverbreding blijven ook grote werkstukken stabiel liggen en is je zaagbereik groter
 • De lasergeleider helpt je kaarsrechte stukken te zagen
Negatief
 • Slechts naar één kant kantelbaar

Reviews van Bol.com en Coolblue over de Powerplus POWEG7010

‘Na elke klus die ik begon het idee gehad om een afkortzaag te kopen, helaas was het er nog nooit van gekomen. Nu, voor het leggen van een laminaat vloer, deze Metabo KGS 216 M gekocht en totaal geen spijt gehad!’
Review koper
7
terug naar menu ↑

Metabo KGS 305 M

De Metabo KGS 305 M is een populaire afkortzaag voor professionals.

De Metabo KGS 305 M specificaties  
Vermogen 1600W
Zaagbladdiameter 305 mm
Maximale zaagdiepte 105 mm
Trekfunctie Ja
Kantelbaar Naar één kant kantelbaar

8.7Expert Score

De Metabo KGS 305 M is een erg populaire afkortzaag onder de professionals. Het heeft een vermogen van 1600W, wat het geschikt maakt voor grover materiaal. Hij heeft een grote zaagbladdiameter van 305 mm en de maximale zaagdiepte van 105 mm maak deze variant erg geschikt voor veelzijdig werk. Ook is dit model voorzien van een trekfunctie, waardoor je de zaag ook horizontaal kan bewegen. Daarnaast heeft het een lasergeleider, wat je helpt om kaarsrechte lijnen te zagen. De tafelverbreding maakt het mogelijk om bredere werkstukken met stabiliteit te zagen. De zaagkop is maar naar één kant kantelbaar, wat een minpunt kan zijn voor professionals.

Vermogen
7.5
Zaagbladdiameter
10
Maximale zaagdiepte
9
Prijs
7.5
Trekfunctie
10
Kantelbare zaagkop
8
Positief
 • De tafelverbreding maakt het mogelijk om brede stukken met stabiliteit te zagen
 • De lasergeleider helpt je bij het maken van kaarsrechte zaagsneden
 • De maximale zaagdiepte van 105 millimeter maakt het een erg veelzijdig apparaat
Negatief
 • Zaagkop slechts naar één kant kantelbaar

Reviews van Bol.com en Coolblue over de Metabo KGS 305 M

‘Zaag aangeschaft na een Ferm msm1036 ingeruild te hebben. Na openen van de doos viel mij als eerste de comfortabele a4 handleiding op. De zaag zat stevig verpakt en alle attributen waren compleet. De zaag is intuïtief gebouwd, d.w.z. alles zit op de plek waar je het verwacht. LED verlichting is zeer helder en verlicht goed. Licht, 3 leds, zitten boven aan de kap samen met de laser, een pluspunt tegenover zijn voorganger. Stof komt niet meer in de laser.’
Review koper
8
terug naar menu ↑

Makita LS1018LN

De Makita LS1018LN is een goede radiaalzaag met een kantelbare zaagkop naar twee kanten!

De Makita LS1018LN specificaties  
Vermogen 1430W
Zaagbladdiameter 260 mm
Maximale zaagdiepte 91 mm
Trekfunctie Ja
Kantelbaar Naar twee kanten kantelbaar

8.2Expert Score

De Makita LS1018LN is een erg populaire radiaalzaag voor de professional en fanatieke doe-het-zelver. Het is voorzien van een zaagkop die kantelbaar is naar allebei de kanten, waardoor je gemakkelijk inkepingen maakt in een bepaalde hoek aan beide zijdes van je werkstuk. De maximale zaagdiepte van 91 mm maakt dit apparaat ook erg veelzijdig. Het heeft een trekfunctie, waarmee je de zaag ook horizontaal beweegt en daardoor je ook dikke balken kunt zagen. Het heeft een lasergeleider, wat je helpt om kaarsrechte lijnen te zagen. De prijs maakt dit model wellicht minder interessant voor de weekend-klusser, maar voor de fanatieke doe-het-zelver of professional is dit het zeker waard.

Vermogen
6
Zaagbladdiameter
9
Maximale zaagdiepte
8
Prijs
6
Trekfunctie
10
Kantelbare zaagkop
10
Positief
 • De tafelverbreding maakt het mogelijk om brede stukken met stabiliteit te zagen
 • De lasergeleider helpt je bij het maken van kaarsrechte zaagsneden
 • De maximale zaagdiepte van 91 millimeter maakt het geschikt voor uiteenlopende zaagklussen
Negatief
 • De prijs maakt het misschien ontoegankelijk voor een grote doelgroep
terug naar menu ↑

Vergelijk de beste afkortzagen in 1 overzicht

ModelOnze scoreVermogenZaagbladdiameterMaximale zaagdiepteTrekfunctieKantelbaarPrijs
Metabo KS 216 M Lasercut71350W216 mm60 mmNeeNaar één kantLaag
Makita LF10007,41650W216 mm68 mmNeeNaar twee kantenHoog
Black+Decker BES700-QS7,81600W216 mm62 mmJaNaar één kantLaag
DeWalt D27107XPS-QS7,32000W305 mm155 mmNeeNaar twee kantenZeer hoog
Einhell TC-SM 2548,81900W254 mm85 mmJaNaar één kantLaag
Metabo KGS 216 M7,41500W216 mm65 mmJaNaar één kantGemiddeld
Metabo KGS 305 M8,71600W305 mm105 mmJaNaar één kantHoog
Makita LS1018LN8,21430W260 mm91 mmJaNaar twee kantenHoog

Gereedschappengids
Logo